Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 19 2008

Κυβερνητική τρικυμία... «πριζάρει» τη ΔΕΗ

Κυβερνητική τρικυμία... «πριζάρει» τη ΔΕΗ
Στην πρίζα έχουν βάλει εδώ και μερικές ημέρες τη μετοχή της ΔΕΗ οι κυβερνητικοί χειρισμοί όσον αφορά στο θέμα των αποφασισμένων και εγκεκριμένων αυξήσεων στα τιμολόγιά της από 1ης Ιουλίου.

Ενώ η κυβέρνηση έχει εγκρίνει ήδη από το περασμένο φθινόπωρο μεσοσταθμικές αυξήσεις "7% συν 7%" για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, λίγο πριν από την εφαρμογή της δεύτερης αύξησης προκύπτει διάθεση για... πάγωμα των τιμολογίων.

Τόσο η διοίκηση της ΔΕΗ όσο και το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρίνισαν σχεδόν αμέσως ότι δεν τίθεται θέμα για τις προεγκεκριμένες αυξήσεις, σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει κανονικά στη -μεσοσταθμική- αύξηση κατά 7% των τιμολογίων της από 1/7/2008.

Παρ' όλα αυτά το θέμα συντηρείται από βουλευτές και κύκλους του κυβερνώντος κόμματος και βεβαίως από πλευράς αντιπολίτευσης και ΜΜΕ εν πλήρει συγχύσει καθώς αναφέρονται στις προεγκεκριμένες αυξήσεις εννοώντας τις επιπλέον (εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων, απόδοση τέλους κοινής ωφέλειας κ.ά.) που κάποιες εκθέσεις ξένων και εγχώριων αναλυτών πιθανολογούσαν ότι θα ζητήσει η ΔΕΗ.

Και θα μου πείτε, τι φταίει η κυβέρνηση αν επικρατεί σύγχυση για το ποιες αυξήσεις τιμολογίων θα εφαρμοστούν και ποιες ούτε καν εξετάζονται στη συγκυρία; Η ίδια επισήμως διευκρίνισε ότι η προεγκεκριμένη μεσοσταθμική αύξηση θα ισχύσει από 1/7 και δεν πρόκειται σύντομα να εξεταστεί οποιοδήποτε άλλο αίτημα για νέα αύξηση.

Θα ήταν όντως έτσι αν δεν υπήρχε κυβερνητική εισήγηση για πάγωμα και της προεγκεκριμένης αύξησης του 7%. Η εισήγηση διενεργήθηκε από πλευράς επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης με τη λογική ότι έτσι θα ανατραπεί το κλίμα δυσαρέσκειας στην κοινή γνώμη και θα δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Η εισήγηση "κόπηκε" από το υπουργείο Οικονομίας, αλλά κυβερνητικοί κύκλοι συνεχίζουν να συντηρούν το θέμα.

Και μαζί με αυτό το ερώτημα αν είναι δεξιοί ή απλώς... αδέξιοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v