Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 24 2008

Σφηνάκια για "κόκκινα" margins, EEEK και ΟΤΕ

Σφηνάκια για κόκκινα margins, EEEK και ΟΤΕ
MARGIN CALLS: Χθες πιέστηκαν αρκετά μετοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται ενεργά επενδυτές που συνάπτουν CFDs, σήμερα είναι η σειρά των margin calls;

Η χθεσινή πτώση μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης «κοκκίνισε» τα margins αρκετών ιδιωτών επενδυτών κι έτσι, σύμφωνα με χρηματιστές, σήμερα αναμένονται πωλήσεις για να κλείσουν θέσεις με δανεικά, που δεν καλύπτονται πλέον από την αξία των ενεχύρων.

Μια πρώτη γεύση πήρε η αγορά χθες από το βιαστικό κλείσιμο Contracts for Difference (CFDs) σε τίτλους όπως αυτοί των MPB, ΓΕΚ, Τέρνα κ.ά. Κλείσιμο που δεν επήλθε από περικοπή του περιθωρίου δανεισμού από οίκους που δουλεύουν CFDs όπως η ΜΑΝ, αλλά προκειμένου να προληφθούν η περαιτέρω πτώση και η διεύρυνση των ζημιών.

Ως εκ τούτου, ακόμη και αν επιχειρηθεί ανοδική αντίδραση, μετά την έντονη χθεσινή πτώση, η συνεδρίαση εκτιμάται ότι θα επιδείξει έντονη νευρικότητα και μεταβλητότητα στις τιμές.

--------------------------------------------------------

ΟΤΕ: Νέα κάθοδος καθώς η απάντηση του κοινοτικού κ. Μακρίβι στον βουλευτή κ. Παπαδημούλη ήταν στην ουσία σκέτη… ψυχρολουσία. Κάπως έτσι έχασαν τις ελπίδες τους για δημόσια προσφορά κι όσοι τις διατηρούσαν, παρότι ήταν (και είναι) σαφές ότι ο ελληνικός νόμος (και ναι, υπάρχει περιθώριο από την Ε.Ε. για αποκλίσεις στην εθνική νομοθεσία) εξαιρεί περιπτώσεις αποκρατικοποιήσεων από τις σχετικές διατάξεις.

Αυτό που είπε ο Βγενόπουλος ότι θα έπρεπε να γίνει δημόσια προσφορά αφορά στο ηθικό μέρος (ή και στο... πρακτικό αν υποθέσουμε ότι οι Γερμανοί δεν ήθελαν να πέσει η μετοχή), δεν αφορά όμως στο νομικό μέρος. Εκεί τα πράγματα ήταν απόλυτα ξεκάθαρα από την αρχή και το είχαμε έγκαιρα επισημάνει στα σχόλιά μας.

-------------------------------------------------

ΕΕΕΚ: Όταν μια εταιρία κάνει profit warning είναι επόμενο να τιμωρείται. Ο διασυρμός όμως της Coca Cola έχει μάλλον ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Στο κάτω-κάτω, αυτοί έσπευσαν να βγάλουν την προειδοποίηση και την αλλαγή του guidance ως όφειλαν.

Άλλοι να δούμε… πότε θα το κάνουν.

--------------------------------------------------

ΕΕΕΚ 2: Ένας ολόκληρος μήνας μεσολάβησε ανάμεσα στην πώληση των μετοχών από stock options του κ. Δώρου Κωνσταντίνου και στην έκδοση της αλλαγής στο guidance. Στην περίπτωση των υπολοίπων στελεχών μεσολάβησαν έως και... τρεις μήνες. Γιατί λοιπόν τόση φασαρία;

Αν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι υπάρχουν πραγματικά «ευαίσθητες περίοδοι», όπως πριν από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων (δηλαδή... 4 φορές τον χρόνο και για μεγάλα διαστήματα), είναι μάλλον υπερβολή να κατηγορούνται διότι πούλησαν τις μετοχές τις οποίες είχαν από stock options (που για να τα αγοράσουν συνήθως τα στελέχη δανείζονται χρήματα) κι έπειτα από 1 - 3 μήνες έγινε το profit warning.

Kάποια στιγμή πρέπει και να μπορούν να πουλήσουν!

Σε κάθε περίπτωση (διότι καλές οι απόψεις, αλλά υπάρχουν και οι νόμοι), κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν ανέφεραν ρητώς στη στήλη ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το έχει ήδη κοιτάξει το θέμα. Και δεν προκύπτει κάτι μεμπτό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v