Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 27 2008

To X.A., οι Αμερικανοί και η λευκή πετσέτα

To X.A., οι Αμερικανοί και η λευκή πετσέτα
Στο χειρότερο timing βρήκε το Χ.Α. ο νέος γύρος πτώσης στις διεθνείς αγορές, εξαιτίας αυτή τη φορά των εκτιμήσεων που διατυπώνουν τα τμήματα ανάλυσης των μεγάλων διεθνών τραπεζών για τις ζημίες ή τις διαγραφές των υπόλοιπων τραπεζών.

Στο Χ.Α., για πρώτη φορά έπειτα από αρκετούς μήνες, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις εκδηλώθηκε ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον από "only long funds", κυρίως εξ Αμερικής.

Η πολύ μεγάλη πτώση των τραπεζών και άλλων δεικτοβαρών τίτλων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, Coca Cola) δημιούργησε τις προϋποθέσεις να παιχτούν long οι ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές.

Η καλύτερη εικόνα του Χ.Α. ήταν ορατή ακόμη και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Μέχρι, τουλάχιστον, το μέσον της. Οι πωλητές είχαν τραβηχτεί πίσω και το αγοραστικό ενδιαφέρον οδηγούσε τους έχοντες short θέσεις σε σταδιακό κλείσιμο.

Η κατάσταση άλλαξε άρδην και οι πάντες πέταξαν "λευκή πετσέτα" με το που διαφάνηκε το γερό πτωτικό άνοιγμα της Wall Street, μετά το μπαράζ των καταστροφικών... αλληλοεκτιμήσεων.

Ακόμη και οι αγοραστές των τελευταίων ημερών γύρισαν πωλητές καθώς με τον S&P και τον DAX να δοκιμάζουν τα χαμηλά τους, ουδείς είχε τη διάθεση να δείξει στο χαρτοφυλάκιό του ελληνικές μετοχές στο κλείσιμο του μήνα.

Γιατί; Μα επειδή όλοι πλέον γνωρίζουν ότι -παρά τα θελκτικά θεμελιώδη- το Χ.Α. δεν διαθέτει ιδιαίτερη αντίσταση στην πτώση. Κι επομένως οι τιμές, έστω και αν έχει υποχωρήσει σημαντικά περισσότερο σε σχέση με τον S&P και τον DAX, κινδυνεύουν να καταστούν φθηνότερες.

Ελπίδα για το Χ.Α. σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα παραμένει, ωστόσο, η τάση που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Οι αγορές που βγήκαν στις τράπεζες δείχνουν ότι στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων κάποιοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τον κίνδυνο.

Την ώρα δε που για τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες οι εκτιμήσεις μεταβάλλονται βίαια (από εκεί που στις αρχές του χρόνου προέβλεπαν για το β΄ εξάμηνο άνοδο κερδών έως 400%, τώρα προβλέπουν μέχρι και ζημίες), οι ελληνικές τράπεζες έχουν τις προϋποθέσεις να μετατραπούν κάποια στιγμή σε επενδυτικά καταφύγια.

Ακόμη και profit warnings να επιφυλάσσουν θα πρόκειται περί μείωσης στόχου κερδών και όχι για ζημίες.

Αφήστε που τελειώνει και το... "Euro", οπότε ίσως πάρει τη σκυτάλη του ποδοσφαίρου το παιχνίδι των... προσδοκιών για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v