Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 25 2008

Διεθνής κρίση: Τα νούμερα που τρομάζουν

Διεθνής κρίση: Τα νούμερα που τρομάζουν
Εδώ και χρόνια όλοι οι επαγγελματίες γνώριζαν ότι η αύξηση των τιμών (και της ζήτησης) στην αμερικανική αγορά real estate (με επίκεντρο την αγορά κατοικίας) στήριζε την κατανάλωση δημιουργώντας «πρόσθετο πλούτο» στον μέσο Αμερικανό ιδιοκτήτη κατοικίας (έστω και με υποθήκη), που έτσι κατανάλωνε περισσότερο από το κανονικό και αποταμίευε λιγότερο.

Όλοι επίσης ξέρουν ότι αυτή η κατάσταση άλλαξε με την κρίση των subprime δανείων. Οι τιμές έπεσαν, πολλά κατασχεμένα ακίνητα βγήκαν στην αγορά, η έκδοση νέων ενυπόθηκων δανείων μειώθηκε και η ζήτηση περιορίστηκε.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο διεθνής οίκος FactSet, οι τιμές στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ κάνουν underperform για 9 συνεχή τρίμηνα, γεγονός που είχε να συμβεί από το 1980.

Οι τιμές των κατοικιών υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο έχουν μειωθεί σε ποσοστό 18% σε σχέση με το υψηλό του Ιουλίου 2006 και οι εκτιμήσεις λένε ότι θα υπάρξει μείωση κατά 8% ακόμη, μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

Εάν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για το χειρότερο «κραχ» που έχει υποστεί η αμερικανική αγορά κατοικίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το οριστικό χαμηλό (τον πάτο του σκασίματος της φούσκας) να σημειώνεται περίπου στο τέλος του… ερχόμενου χρόνου (του 2009!).

Υπάρχουν κι άλλα νούμερα που τρομάζουν σε άμεση συσχέτιση με τα παραπάνω.

Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι το 71,5% του ΑΕΠ προέρχεται από την κατανάλωση των νοικοκυριών. Αυτός ήταν ο βασικός πυλώνας της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Συνολικά ο πρόσθετος πλούτος (το αποκαλούμενο wealth effect) που δημιούργησε η αύξηση των τιμών στις κατοικίες υπολογίζεται ότι μειώθηκε κατά 900 δισ. δολάρια μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2008 (ήτοι κατά 6% του αμερικανικού ΑΕΠ), ποσό που ενδέχεται να φτάσει τα 2 τρισ. δολάρια μέσα στο σύνολο του έτους και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2009!

Ήδη με απλά λόγια οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν χάσει έμμεσα περίπου το 7% του διαθέσιμου εισοδήματός τους και το νούμερο αυτό μπορεί να ανέβει σημαντικά στο επόμενο διάστημα.

Βλέπετε, το πόσες τράπεζες θα χρεοκοπήσουν προσεχώς στις ΗΠΑ (όχι κατ' ανάγκην από τις μεγάλες και γνωστές, υπάρχουν εκατοντάδες περιφερειακές τράπεζες στην Αμερική που είναι στην κόψη του ξυραφιού, λόγω ενυπόθηκων δανείων) είναι η μία μόνο όψη της κρίσης.

Οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και τελικά στην κατανάλωση (θέμα που θίξαμε σήμερα) αλλά και οι επιπτώσεις στα εταιρικά αποτελέσματα, στις επενδύσεις και στο κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις (που θα θίξουμε προσεχώς) έχουν ίσως και μεγαλύτερη σημασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v