Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 1 2008

Οι εκδοτικές και η... συναδελφική αλληλεγγύη

Οι εκδοτικές και η... συναδελφική αλληλεγγύη
Την Παρασκευή δημοσιοποιήθηκαν και τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για τις εισηγμένες. Με όλες ασχολήθηκαν τα μέσα, με εξαίρεση τις εκδοτικές.

Προφανώς η εντύπωση ότι ισχύει η «συναδελφική αλληλεγγύη» ή ότι οι εκδοτικές βρίσκονται στο απυρόβλητο είναι λάθος κι έτσι, για να μη μας καταλογιστεί η αδιαφορία από πρόθεση, ζητήσαμε από τον ειδικό περί τα μέσα «σμπίρο» μας (!) να σχολιάσει το πώς πήγαν οι εκδοτικές με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου σε συνδυασμό με το τι γνωρίζει η αγορά.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Για τη LIBERIS

Η αύξηση του τζίρου οφείλεται κυρίως:

α) Στην καλή πορεία των ραδιοφώνων (Best, Village και Εν Λευκώ).

β) Στην ανάπτυξη της Ρουμανίας. Το EBIDTA βελτιώθηκε κατά 21,5% λόγω, πρώτον, της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, δεύτερον, της βελτίωσης της αποδοτικότητας των ραδιοφώνων και, τρίτον, της μείωσης του ρυθμού λανσαρίσματος νέων τίτλων περιοδικών. Ο δανεισμός εμφανίζεται αυξημένος σε σχέση με τα αποτελέσματα της 31ης/12/07 λόγω της χρηματοδότησης μέσω δανείου της εξαγοράς του Village (€ 4,5 εκατ.).

Επίσης, στη βελτίωση των αποτελεσμάτων συνέβαλαν η σημαντική πτώση του ύψους των αποθεμάτων και η συγκράτηση των απαιτήσεων από πελάτες, που οδηγούν σε δείγματα ορθής διαχείρισης κεφαλαίου κίνησης. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η εταιρία διαπραγματεύεται τη μετατροπή των βραχυπρόθεσμων δανείων της σε μακροπρόθεσμα μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου. Τέλος, όλες οι σημαντικές εταιρίες του ομίλου (LIBERIS, Three Dee, IT, ΤΕΧΝΙΚΕΣ, ΔΕΣΜΗ) παρουσιάζουν βελτίωση των αποτελεσμάτων τους.


Για την ΙΜΑΚΟ

Δείχνει σημαντική αύξηση τζίρου στο εξάμηνο (20%), κυρίως όμως λόγω της συνεισφοράς των ραδιοφώνων SFERA και DERTI που εξαγοράστηκαν τον Σεπτέμβριο του 2007. Παρατηρείται βελτίωση του EBIDTA με ρυθμό χαμηλότερο του τζίρου και σημαντική μείωση των κερδών προ φόρων κατά 30% (από € 478.000 σε € 335.000). Σημαντική αύξηση των εξόδων διοίκησης που προβληματίζει.

Είχαμε και αλλαγή ορκωτών και έτσι αντί της διεθνώς αναγνωρίσιμης Grant Thornton o έλεγχος πλέον θα γίνεται από τον ΣΟΛ. Έχουμε επίσης αύξηση αποθεμάτων και απαιτήσεων σε σχέση με τα στοιχεία της 31ης/12/07 που δεν δικαιολογούνται από τη δραστηριότητα του ομίλου (τα ραδιόφωνα δεν έχουν αποθέματα και η ΙΜΑΚΟ γενικά δεν κάνει πολλές προσφορές στα περιοδικά).


Για τις ΑΤΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Έχουμε οριακή πτώση του τζίρου εξαιτίας της μείωσης εσόδων από πωλήσεις ταινιών DVD παρά την αξανόμενη δραστηριότητα στο εξωτερικό (Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία). Η κατά 71,67% θυγατρική της ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ συνεχίζει τη θεαματική πορεία της ως αποτέλεσμα των πωλήσεων ελληνικών ταινιών (σε DVD).

Σε αυτή τη θυγατρική οφείλονται τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου που ξεπερνούν τα € 13 εκατ. και σε σημαντικό βαθμό η κερδοφορία του ομίλου. Το μηνιαίο γυναικείο περιοδικό Grazia, που είχε λανσαριστεί αυτόνομα το 2007, προσφέρεται πλέον ως ένθετο με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Βεβαίως, λογικό είναι να προκύψει προβληματισμός για το τι θα γίνει όταν τελειώσουν οι πωλήσεις ταινιών εντός του 2009. Πώς θα αναπληρωθούν ο τζίρος και το τεράστιο περιθώριο κέρδους;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v