Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 26 2008

Πειραιώς: Πρόταση... κοψοχρονιά για την ΠΕΙΛΗ

Πειραιώς: Πρόταση... κοψοχρονιά για την ΠΕΙΛΗ
Τη δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την Πειραιώς Leasing την περίμενε εδώ και πολύ καιρό η χρηματιστηριακή αγορά. Γι' αυτό κιόλας, χρόνια τώρα, η μετοχή παρέμενε στο περιθώριο, παρά την υψηλή κερδοφορία της.

Δικαίωμα της Πειραιώς να το κάνει, αρκεί το αντίτιμο που προσφέρει στους μετόχους μειοψηφίας να είναι εύλογο.

Με μια πρώτη ματιά, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι το τίμημα των 5,30 ευρώ, όταν η τρέχουσα τιμή στο ταμπλό πριν τη δημόσια προσφορά κυμαίνεται γύρω στα 4,20 ευρώ, είναι ένα δίκαιο τίμημα.

Αυτή, ωστόσο, είναι η «μισή αλήθεια». Τι λέει η άλλη «μισή αλήθεια»;

Πρώτον, ότι με βάση την τιμή της δημόσιας πρότασης δημιουργούνται απώλειες για τους μακροχρόνιους μετόχους διότι κατά την τελευταία πενταετία η μετοχή της ΠΕΙΛΗ έχει υποχρεωθεί σε απώλειες (σημειώστε ότι στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας 2ετίας η τιμή ήταν σαφώς πάνω από τα 5 ευρώ, ακόμη και κοντά στα 6 ευρώ), ακόμη και αν συνεκτιμηθεί και η πρόσφατη επιστροφή κεφαλαίου 0,45 ευρώ ανά μετοχή.

Κατά την ίδια περίοδο όμως ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. σημείωσε άνοδο και μάλιστα σημαντικότατη.

Δεύτερον, κατά την τελευταία πενταετία -όπου η μετοχή έπεσε- τα κέρδη της ΠΕΙΛΗ έχουν σημειώσει ΜΕΓΑΛΗ άνοδο. Ενώ λοιπόν τα προ φόρων κέρδη της εισηγμένης είχαν διαμορφωθεί στα 9 εκατ. ευρώ το 2002, η αντίστοιχη επίδοση πέντε χρόνια αργότερα (2007) διαμορφώθηκε στα 16,7 εκατ. ευρώ, αφού το 2006 είχε φτάσει έως και τα 20 εκατ. ευρώ.

Τρίτον, με βάση την τιμή της δημόσιας πρότασης, το τίμημα υπολείπεται σημαντικά ακόμη και των ιδίων κεφαλαίων της εισηγμένης εταιρίας. Κοινώς, η τιμή προσφοράς στη δημόσια πρόταση είναι χαμηλότερη κι από αυτό το book value της εταιρίας!

Κάτι που είναι, ομολογουμένως, άκρως ασυνήθιστο...

Η ίδια η Πειραιώς, πάντως, από αυτό το transaction υπολογίζουμε ότι θα εγγράψει αυξημένα ίδια κεφάλαια κατά 25 εκατ. ευρώ, σε μια δύσκολη περίοδο, ενώ μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι η κίνηση (όπως συνέβη και στην περίπτωση του Καζίνο Λουτρακίου, όπου μερίδιο της Πειραιώς πουλήθηκε στη Sciens) γίνεται λίγο πριν από το κλείσιμο του... τριμήνου.

Θυμίζουμε ότι η Πειραιώς διαθέτει ήδη επίσημα πάνω από 87% του μετοχικού κεφαλαίου, οπότε έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Ωστόσο, για τους λοιπούς μετόχους τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι και τόσο ευχάριστα.

Κάτω από τη λογιστική αξία, ε, όπως και να το κάνουμε δεν είναι και ευκολοχώνευτη η τιμή προσφοράς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v