Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 10 2008

Τι δείχνει το πιστοληπτικό check up των τραπεζών

Τι δείχνει το πιστοληπτικό check up των τραπεζών
Στην περίοδο που διανύουμε καλό είναι να δίνουν όλοι οι επενδυτές σημασία σε ορισμένες «λεπτομέρειες» που έχουν ουσία.

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για τις «βαθμολογίες» των λεγόμενων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και για την αντιμετώπισή τους προς τις ελληνικές τράπεζες.

Παρά τον «χαμό», λοιπόν, που γίνεται (και την αυξημένη ευαισθησία την οποία δείχνουν υποχρεωτικά αυτοί οι οίκοι έπειτα από κάποιες «ψυχρολουσίες» που έφαγαν στις ΗΠΑ, με την ξαφνική κατάρρευση κολοσσών από τα τοξικά προϊόντα), οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Κι αυτό είναι βέβαια καλό σημάδι.

Παρατηρήσαμε προσεκτικά τις λίστες των Moody's, Standard & Poor's και Fitch και είδαμε ότι ακόμη και σε περιπτώσεις όπου οι «επαναξιολογήσεις» έγιναν μόλις προ ολίγων ημερών (από Standard & Poor's και Moody's για τις ελληνικές τράπεζες Alpha, Πειραιώς και Eurobank), τα αποτελέσματα είναι αυτό που λέμε θετικά.

Σε καμία ελληνική τράπεζα δεν υπάρχει υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, είτε πρόκειται για long term είτε για short term, ενώ στη συντριπτική πλειονότητα -με εξαίρεση την αξιολόγηση ενός και μόνο οίκου για μία τράπεζα- το λεγόμενο outlook είναι «σταθερό».

Από πλευράς «πρωτιάς», πάντως, ανάμεσα στις αξιολογήσεις των τριών οίκων, να το πούμε κι αυτό, ξεχωρίζει η Eurobank, καθώς έχει συνολικά τα καλύτερα ratings.
 
Υ.Γ.: Δεν συμπεριλάβαμε στη σύντομη  ανάλυσή μας την Εμπορική Τράπεζα, καθώς αυτή πλέον ανήκει στον γαλλικό κολοσσό Credit Agricole. Τα ratings που έχει, πάντως, είναι αυτό που λέμε «πρώτης τάξεως».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v