Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 20 2008

Τράπεζες: Χέρι-χέρι στον χορό των μέτρων

Τράπεζες: Χέρι-χέρι στον χορό των μέτρων
Χέρι-χέρι θέλουν να πηγαίνουν φέτος οι τραπεζίτες. Ιδιαίτερα στα δύσκολα.

Το είδαμε πρώτη φορά στις αναθεωρήσεις μεγεθών για το σύνολο της χρήσης. Μάλλον θα το ξαναδούμε τώρα με αφορμή τη χρήση του κυβερνητικού πακέτου στήριξης του τραπεζικού τομέα.

Διάθεση χρήσης του πακέτου υπάρχει. Από αρκετές τράπεζες, καθώς προσφέρει φθηνότερη και κυρίως μεσοπρόθεσμου ορίζοντα χρηματοδότηση.

Τι τους κρατάει; Ο φόβος των εντυπώσεων.

Όπως και στην περίπτωση των καθοδικών αναθεωρήσεων, όποιος κάνει το πρώτο βήμα αναλαμβάνει τον κίνδυνο να φανεί αδύναμος.

Αν όμως γίνει από αρκετούς μαζί η χρήση του πακέτου, τότε οι εντυπώσεις θα μοιραστούν. Όλοι ίσα.

Επιφυλακτικές παραμένουν οι τράπεζες και ως προς τη χρήση της δυνατότητας που παρέχει η τροποποίηση από την Κομισιόν των ΔΛΠ 39 και 7, ώστε να είναι δυνατόν τα χρεόγραφα του χαρτοφυλακίου διαθεσίμων προς πώληση να αποτιμώνται σε αξία κτήσης . Εφόσον δεν προκύπτουν ενδείξεις απαξίωσής τους.

Χρήση της δυνατότητας θα κάνουν οι περισσότερες τράπεζες διεθνώς και οι ελληνικές δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση.

Οι σώφρωνες, όμως, μάλλον γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφευχθούν οι ακρότητες, προκειμένου να μην τεθεί εν αμφιβόλω η ποιότητα του ισολογισμού τους . Ούτε από τους επενδυτές ούτε από τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v