Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Προς αποτίμηση χρεογράφων σε αξία κτήσης

Τη δυνατότητα αποτίμησης τα επόμενα 2-3 χρόνια των χρεογράφων που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων προς πώληση σε τιμή κτήσης θα έχουν τράπεζες καθώς η ΕΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην τροποποίηση των ΔΛΠ 7 και 39.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΕΕ: Προς αποτίμηση χρεογράφων σε αξία κτήσης
Τη δυνατότητα αποτίμησης για τα επόμενα δύο - τρία χρόνια των χρεογράφων που κατέχουν στο χαρτοφυλάκιο διαθεσίμων προς πώληση σε τιμή κτήσης και όχι στην τρέχουσα (mark to market) θα έχουν πλέον τράπεζες και ασφαλιστικές καθώς η Ε.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει στην τροποποίηση των ΔΛΠ 7 και 39.

Η τροποποίηση έρχεται για μία διετία - τριετία ως ένα ακόμη μέτρο αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης και θα συμβάλει καθοριστικά στο να μειωθεί η πίεση κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών λόγω της επίπτωσης που δέχεται η καθαρή τους θέση από την πτώση ομολόγων, μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων και σύνθετων προϊόντων.

Με το ισχύον καθεστώς τα χρεόγραφα του χαρτοφυλακίου διαθεσίμων προς πώληση επηρέαζαν απευθείας την καθαρή θέση των τραπεζών και των ασφαλιστικών. Η όξυνση της πιστωτικής κρίσης, η καταβαράθρωση των μετοχών και το πάγωμα στις συναλλαγές των ομολόγων διεύρυνε τις υποαξίες του χαρτοφυλακίου πλήττοντας την καθαρή θέση τραπεζών και ασφαλιστικών.

Η κατ' εξαίρεσην δυνατότητα αποτίμησης στο κόστος κτήσης, εξόν και αν προκύπτει απαξίωση των χρεογράφων (π.χ. ομόλογα Lehman), θα λειτουργήσει σαν ασπίδα εναντίον της μείωσης της καθαρής θέσης των τραπεζών από τις υποαξίες χρεογράφων.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών θα δούμε το παράδοξο στις 30/9 να εμφανίσουν x καθαρή θέση και στις 31/12/2008 x συν 20% - 40%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v