Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 8 2003

Το παρασκήνιο μιας ”σφήνας” που τάραξε το Χ.Α.

Aπο timing άλλο... τίποτα. Λες και ηταν... βαλτοί οι ανθρωποι να σταματήσουν το όποιο θετικό momentum βρισκόταν εν εξελίξει στην αγορά!

Mιλάμε για το timing της κυβερνητικής απόφασης να προχωρήσουν στην άμεση πώληση του 10% της Eθνικής, λίγη ώρα META τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Πειραιώς να πουλήσει με παραπλήσιες διαδικασίες το 6,7% των μετοχών της σε ξένους επενδυτές μέσω της UBS.

Δύο τόσο μεγάλα ”πακέτα” που ανακοινώθηκαν μέσα σε... μία ώρα(!) δεν ήταν δυνατόν νa αφομοιωθούν εύκολα από την αγορά, ιδίως όταν την (ολιγόλογη) κυβερνητική είδηση συνόδευσαν οι... ανύπαρκτες διευκρινήσεις για τις φήμες που κυκλοφόρησαν βέβαια αμέσως, ως προς τον στόχο τιμής του placement της Eθνικής.

Kρίμα, γιατί η κυβέρνηση έδειξε για μία ακόμη φορά ότι μάλλον δεν έχει καταλάβει τι σημασία έχει το timing στη διαμόρφωση ”κλίματος” και ψυχολογίας στην αγορά. Σημασία πολύ μεγαλύτερη από τα ίδια τα fundamentals των κινήσεων, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Για να περάσουμε όμως στο παρασκήνιο της υπόθεσης, συνήθως πολύ έγκυρες πηγές, αναφέρουν ότι η πληροφορία για την πρόθεση της Πειραιώς να προχωρήσει άμεσα σε placement ”έσκασε” στο κυβερνητικό στρατόπεδο προχθές το βράδυ, οπότε και έπεσε... συναγερμός! Υπήρχε βέβαια και το πρόσφατο ”προηγούμενο” όταν η Alpha τους πρόλαβε στη... στροφή.

Ετσι, χθες -λένε οι ίδιες πληροφορίες- τα πάντα έγιναν στα... γρήγορα. Τα σχετικά conferance call έλαβαν χώρα από τας Αθήνας και μάλιστα χωρίς συμμετοχή των ξένων αναδόχων της ΕΤΕ, ενώ οι πάντες κινητοποιήθηκαν για να υπάρξει ενημέρωση προ της συνεδρίασης.

Γιατί αυτή η... πρεμούρα; Διότι αν έβγαινε πρώτα η Πειραιώς (μην ξεχνάμε ότι όπως ήλθαν τα πράγματα η ΕΤΕ ”τελειώνει” σήμερα το μεσημέρι, ενώ η Πειραιώς την Παρασκευή) η διάθεση του ποσοστού της ΔΕΚΑ θα έπεφτε κυριολεκτικά πάνω στο placement ποσοστού 15,4% της... ΔΕΗ (επίσης δικής της... ιδιοκτησίας) που έχει προγραμματιστεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Κι εκεί μιλάμε για ”ζήτηση” μεγάλου ποσού, άνω των 600 εκατ. ευρώ!

Προκειμένου λοιπόν να τους φτάσει η ιστορία στοn... Νοέμβρη, προτίμησαν να ”μπούν σφήνα” στην Πειραιώς. Καθότι... volatile οι αγορές, οπότε ”κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε”.

Κι έτσι έγιναν ολίγον... κουλουβάχατα τα πράγματα, ενώ είναι σίγουρο ότι η Πειραιώς δεν έχει λόγους να είναι ευχαριστημένη από αυτή την εξέλιξη, που δεν δείχνει καθόλου ”τακτ” από την πλευρά του Δημοσίου ως προς τα συμφέροντα των μετόχων της.

Ωστόσο, για να μιλήσουμε και επί του πρακτέου, την... ”παρτίδα” αναμένεται να σώσουν τα πολύ καλά αποτελέσματα εννεαμήνου και έτους για τις ελληνικές τράπεζες.

Ηδη τελευταίες πληροφορίες του Χαμαιλέοντα από Λονδίνο μεριά, κάνουν λόγο για προσδιορισμό της τιμής διάθεσης των μετοχών της Εθνικής στα 17,7-17,8 ευρώ, ενώ η αγορά εκτιμά ως εξασφαλισμένη και την επιτυχία του placement της Πειραιώς, που θα ενισχύσει την τράπεζα με πολύτιμη ρευστότητα, αυξάνοντας ταυτόχρονα και την επάρκεια των κεφαλαίων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v