Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2008

Χοντρές ατάκες και σκληρές αλήθειες

Χοντρές ατάκες και σκληρές αλήθειες
Δεν μάσησε τα λόγια του χθες ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος των MIG και MPB κ. A. Βγενόπουλος.

Είπε σκληρές αλήθειες για την έλλειψη επάρκειας, για τα ανεπαρκή μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, για πολιτικούς και για κάποιους τραπεζίτες. 

Και ορισμένα εξ αυτών τα είπε με ατάκες που έγραψαν…

Το "βοηθήστε μας φτωχοί για να μη γίνουμε σαν εσάς" έδωσε το στίγμα της κατά τον κ. Βγενόπουλο επιχειρούμενης κοινωνικής αδικίας.

Είναι έτσι;

Συστημικός κίνδυνος για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει. Δεν υπήρξε ούτε στις πλέον δύσκολες στιγμές της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Υπάρχει όμως πρόβλημα ρευστότητας για κάποιες τράπεζες, ενώ για κάποιες άλλες φαίνεται να υπάρχει και θέμα κεφαλαιακής επάρκειας.

Κάποιες τράπεζες έδωσαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό περισσότερα δάνεια από τις καταθέσεις τους. Και πιθανώς διαχειρίστηκαν με λάθος τρόπο τον κίνδυνο που ανέλαβαν.

Ωστόσο, το πακέτο στήριξης και κυρίως η συνοδευτική... συμφωνία κυρίων αναγκάζει το σύνολο των τραπεζών να κάνουν χρήση των διατάξεων τόσο ενίσχυσης ρευστότητας όσο και κεφαλαιακής ενίσχυσης. Είτε χρειάζονται την κεφαλαιακή ενίσχυση, είτε όχι.

Και από αυτή την άποψη, εμείς το έχουμε πει εξαρχής:  είναι αντιδεοντολογικό και αντιτεχνοκρατικό.

Και είναι και κοινωνικά άδικο καθώς υποχρεώνει τους φορολογουμένους να βάλουν τα λεφτά για να ενισχυθούν τα κεφάλαια των τραπεζών, αντί να αφήσει την αγορά πρώτα να λειτουργήσει.

Ο κ. Α. Βγενόπουλος το είπε πιο κομψά: "Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγαλομετόχους με ονοματεπώνυμο. Τους γνωρίζουμε. Και είναι άνθρωποι οικονομικά εύρωστοι. Δεν θα έπρεπε πρώτα, εάν οι τράπεζες τους έχουν ανάγκη κεφαλαίων, να απευθυνθούν στους μεγαλομετόχους τους;".

Ο κόσμος γύρω μας το διατυπώνει εδώ και ημέρες σκληρότερα: "Να πληρώσουν οι τραπεζίτες".

Απλοϊκή και γενική διαπίστωση που τείνει να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για όλο το σύστημα και την ίδια την κοινωνία όσο από τη διαχείριση των μέτρων στήριξης απουσιάζει η κοινή λογική.

Η ατάκα Βγενόπουλου "αυτό που πάει να γίνει είναι να πάρουμε ρευστότητα από τον Έλληνα φορολογούμενο, να τη δώσουμε στις τράπεζες, να βάλουν ένα καπέλο και να την ξαναδανείσουν πίσω" απηχεί την κοινή λογική.

Και ο κόσμος το καταλαβαίνει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v