Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 21 2002

Γυρίσματα σε χαλεπούς καιρούς

Τελικώς όλα έχουν την εξήγησή τους. Όπως μάλλον δεν θα γνωρίζετε, οι κακιές γλώσσες της αγοράς υποστηρίζουν ήδη ότι τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου των τραπεζών θα είναι ακόμη χειρότερα από αυτά του 2001, που ομολογουμένως εξέπληξαν δυσάρεστα την αγορά.

Η... κασσανδρική αυτή πρόβλεψη δυστυχώς δεν φαίνεται να απέχει πολύ της πραγματικότητας, καθότι μια αγορά στις 2.300 μονάδες και εν μέσω επιδείνωσης της επενδυτικής απραξίας, όχι μόνο δεν είναι σε θέση να ενισχύσει τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, αλλά τα... πιέζει ακόμη περισσότερο.

Κι από την άλλη έχουμε τα υψηλά λειτουργικά κόστη, για τα οποία δεν έχει γίνει ακόμη καμία προσπάθεια περιορισμού (με εξαίρεση το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Πειραιώς) παρ’ ότι οι ξένοι οίκοι χτύπησαν αρκετά έντονα τα... καμπανάκια μετά τη δημοσίευση των ισολογισμών!

Μην ξεχνάμε επίσης, πως ούτε ένας διεθνής οίκος δεν έχει συστήσει στο τελευταίο διάστημα ”αγορά” για τραπεζικούς τίτλους στην Ελλάδα. Αντε, στην καλύτερη περίπτωση η σύσταση να αφορά ”διακράτηση”, παραπέμποντας την ”αγορά” για το... μέλλον.

Αυτά λοιπόν ακούνε και οι δικοί μας θεσμικοί (βλέπε αμοιβαία κεφάλαια) που είναι... παραδοσιακά ”φορτωμένοι” με τραπεζικές μετοχές και όπου φύγει... φύγει. Για λόγους... αβρότητας, ο Χαμαιλέων δεν θα σας αναφέρει ποια είναι τα ονόματα που φέρονται να ”πυροβολούν” τραπεζικούς τίτλους.

Δεν μπορεί όμως να μην αναφερθεί στις πληροφορίες για την ”τακτική” του επιτελείου της Εμπορικής που φέρεται να διάλεξε ένα λίαν συνηθισμένο για τις τράπεζες τρόπο, να ενισχύσει τα κέρδη. Τη γνωστή και... δοκιμασμένη οδό του ”γυρίσματος”.

”Γύρισμα” σε τέτοιους καιρούς θα αναρωτηθείτε. Και όμως! Αν έχεις στο χαρτοφυλάκιό σου ένα 3,5-4% της Alpha Bank, το οποίο έχεις αποκτήσει στις 3.500 δρχ. (10,27 ευρώ), τότε μπορείς να γυρίσεις ένα μέρος (το 2,41% της Alpha) στις 6.200 δρχ. (18,1 ευρώ), καταγράφοντας τη διαφορά (12,1 δισ. δρχ.) στις λογιστικές σου καταστάσεις.

Αυτό και μόνον συνέβη στο τέλος της συνεδρίασης της Πέμπτης (λένε οι κατά κανόνα έγκυρες πηγές της στήλης), επιφέροντας έτσι προσωρινή αναστάτωση σε μία αγορά που... ψοφάει για κάποια γαργαλιστική είδηση και πολύ θα ήθελε να αποδώσει τη συναλλαγή σε κάποιο... επιθετικό ”γαμπρό” της Alpha Bank!

Αν τώρα δεν θυμάστε πώς και πότε η Εμπορική ”απέκτησε” το ποσοστό αυτό στην Alpha, να σας θυμήσω ότι είναι το υπόλοιπο της Ιονικής που δεν μεταβίβασε στην τότε Πίστεως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v