Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2003

Τα macro-μαντάτα στο επίκεντρο

Λόγω και της προεκλογικής περιόδου, τα λεγόμενα μακροοικονομικά θέματα έρχονται ”ξαφνικά” στο επίκεντρο. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί απλώς την αφορμή για την ”αποκάλυψη” ενός θέματος που λίγο πολύ ήταν γνωστό στους επαΐοντες.

Η οικονομία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται. Αντιθέτως, τα δημόσια ελλείμματα αναμένεται να επιδεινωθούν, ιδίως μετά την Ολυμπιάδα.

(Eπ’ αυτού ίσως είναι σκόπιμο να διαβάσετε και το άκρως ενδιαφέρον άρθρο του επικεφαλής οικονομολόγου της EFG Eurobank, κ. Πλάτωνα Μονοκρούσσου, στο euro2day.gr)

Δεν είναι όμως μόνον το θέμα της ”δημόσιας διαχείρισης” που ενδεχομένως εξηγεί τη χρηματιστηριακή μας ”καχεξία” παρά τους υψηλούς ονομαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Είναι και το γεγονός ότι τα ξένα κονδύλια που επιδοτούν σήμερα την ελληνική οικονομία δεν φαίνεται να αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε.

Χαρακτηριστική η έκθεση εμπειρογνωμόνων που έφερε στην επιφάνεια η ”Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, σύμφωνα με την οποία χάνονται μεγάλες ευκαιρίες ιδίως στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της ”εκπαίδευσης-κατάρτισης”.

Όλα αυτά βεβαίως έχουν τελικά επίδραση στο τρίπτυχο παραγωγικότητα-ανταγωνιστικότητα-ξένες επενδύσεις. Εκ του οποίου εν πολλοίς εξαρτάται όχι τόσο το παρόν όσο το μέλλον, το οποίο βεβαίως καλείται να προεξοφλήσει η Σοφοκλέους

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v