Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 24 2008

Το... πακέτο, η Alpha και η Εθνική

Το... πακέτο, η Alpha και η Εθνική
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει τις τηλεδιασκέψεις της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας η αγορά.

Αφενός γιατί εκτιμά ότι θα έχει την ευκαιρία να διευκρινίσει κάποια πράγματα ως προς τη χρήση και το κόστος εφαρμογής του πακέτου.

Αφετέρου, όμως, για να αναγνώσει με μεγαλύτερη σιγουριά τον ρόλο κάθε τράπεζας στο παιχνίδι συσχετισμών με αφορμή το πακέτο.

Για την Alpha Bank τα πράγματα εδώ και μία εβδομάδα είναι ξεκάθαρα.

Ο πρόεδρός της κ. Ι. Κωστόπουλος διευκρίνισε ότι η τράπεζα θα κάνει χρήση του συνόλου των μέτρων.

Αν εικάσουμε ότι ο κ. Κωστόπουλος βγήκε μπροστά και άνοιξε τον δρόμο, όσα δηλώσει η διοίκηση της Alpha για την έμπρακτη χρήση του πακέτου θα είναι πιλότος και για άλλες μεγάλες τράπεζες.

Όλοι θυμούνται, άλλωστε, ότι η συνέντευξη Κωστόπουλου ήρθε αμέσως μετά τη φημολογούμενη συνάντηση με τον κ. Σπ. Λάτση.

Υπάρχει βέβαια και το "αγκάθι" της Εθνικής Τράπεζας.

Ο πρόεδρός της, κ. Τ. Αράπογλου, σε συνέντευξη η οποία προηγήθηκε αυτής του κ. Ι. Κωστόπουλου, δήλωσε ότι η Εθνική αποτελεί την πιο καλά προετοιμασμένη τράπεζα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης, διαθέτει υψηλή υπερβάλλουσα ρευστότητα και εντυπωσιακά "μαξιλάρια".

Η συνέντευξη επιβεβαίωσε την προϋπάρχουσα κοινή αίσθηση. Η Εθνική τις πρώτες ημέρες μετά την κατάρρευση της Lehman δεχόταν καταθέσεις, ενώ ο τίτλος της ήταν ο πρώτος του  Χ.Α. για τον οποίον εκδηλώθηκε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον από εγχώριους επενδυτές στην πτώση του Οκτωβρίου.

Αν τώρα η Εθνική δηλώσει πρόθεση εκτεταμένης χρήσης του πακέτου, δεν θα προκύψει αναντιστοιχία;

Και κυρίως δεν θα μείνει -βαριά- η σκιά ότι η αλλαγή στάσης ήταν απόρροια άσκησης κυβερνητικής πίεσης;

To ότι τα συμφέροντα των τραπεζών είναι διαφορετικά και η χρήση του πακέτου μεγεθύνει αυτές τις διαφορές το έχει καταλάβει πλέον και η... κουτσή Μαρία.

Αυτό που πιθανόν δεν καταλαβαίνουν κάποιοι είναι ότι αυτή η κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταπολεμική μάχη αντοχών παγκοσμίως. Η Lehman τέλειωσε σε μία νύχτα. Η Citigroup δοκιμάζεται άγρια, ενώ η General Motors είναι ένα βήμα πριν από την ένταξή της στην πτωχευτική διαδικασία.

Το τέλος της κρίσης θα έχει νέους ισχυρούς σε όλα τα επίπεδα. Γι' αυτό και το παλαιό χρήμα στην Ελλάδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να μη φανεί η αδυναμία του.

Αν όλες οι τράπεζες εκούσες ή άκουσες μπουν στο πακέτο (και μάλιστα για το σύνολο των μέτρων), τότε θα επιβεβαιωθεί η άποψη ότι το σχέδιο δομήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να κουκουλώσει αδυναμίες και όχι για να λειτουργήσει προωθητικά για την επόμενη ημέρα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v