Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 9 2008

Τράπεζες: Ο φόβος για την… ουρά του πακέτου

Τράπεζες: Ο φόβος για την… ουρά του πακέτου
Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος Σπηλιωτόπουλος, αρμόδιος υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, αυτός που… άναψε τη φωτιά (με τις δηλώσεις του περί πιέσεων -μέσω της Τ.τ.Ε- στις τράπεζες, ώστε να πάρει ο τουριστικός τομέας συγκεκριμένο… ποσοστό του πακέτου στήριξης) και στο τέλος-τέλος αυτό δεν έχει τόση σημασία.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αρκετοί αναλυτές αλλά και κάποιοι τραπεζίτες έχουν πια αρχίσει να συζητάνε για την… ουρά του πακέτου στήριξης (σ.σ. κατά το "πίσω έχει η αχλάδα την ουρά").

Δηλαδή, για το ενδεχόμενο να υπάρξει πολιτική εμπλοκή στη λειτουργία των τραπεζών που θα συμμετάσχουν.

Σχετικές νύξεις έκανε αναλυτής της Εθνικής - P&K Χρηματιστηριακής στην πρόσφατη έκθεσή του για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι κατά την εκτίμησή του υπάρχει ενδεχόμενο "αυξημένης πολιτικής ανάμιξης" σε εσωτερικά θέματα των τραπεζών.

Το πολιτικό ρίσκο που ο αναλυτής εκτιμά ότι υπάρχει δεν αφορά μόνο στο ενδεχόμενο παρασκηνιακών πιέσεων προς τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένους τομείς, σαν κι αυτές τις υπέρ τουρισμού πιέσεις, που… ξεστόμισε αφελώς (;) ο κ. Σπηλιωτόπουλος, αλλά και το ενδεχόμενο να εμπλακούν οι τράπεζες που θα κάνουν χρήση του πακέτου σε διελκυστίνδες μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, όπως πολλάκις συμβαίνει σε εταιρίες του κρατικού τομέα.

Πόσο θα μπορέσουν να αντισταθούν οι τραπεζίτες σε τέτοιου είδους πιέσεις, όταν χρησιμοποιούν κρατικό χρήμα; Και πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει την επιχειρηματική λειτουργία τους;

Θα το δούμε, υποθέτουμε, σύντομα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v