Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπηλιωτόπουλος:Πιέσεις σε τράπεζες υπέρ τουρισμού

Αίσθηση προκαλούν δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού Άρη Σπηλιωτόπουλου για άσκηση πιέσεων στις τράπεζες, μέσω ΤτΕ (!) για διοχέτευση συγκεκριμένου ποσοστού του γνωστού "πακέτου" ενίσχυσης προς τον τουριστικό τομέα.

Σπηλιωτόπουλος:Πιέσεις σε τράπεζες υπέρ τουρισμού
Η κυβέρνηση μέσω της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος πιέζει το τραπεζικό σύστημα για να εξασφαλίσει ρευστότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος, λέγοντας ακόμη ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο να διοχετευθεί συγκεκριμένο ποσοστό του "πακέτου εγγυήσεων" που προσφέρει στις τράπεζες υπέρ του τουριστικού τομέα της οικονομίας.

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν αίσθηση αφενός γιατί εμπλέκουν την Τράπεζα της Ελλάδος σε διαδικασίες δανεισμού επιχειρήσεων, στις οποίες δεν έχει αρμοδιότητα, κι αφετέρου επειδή πριν ακόμη αρχίσει η διανομή του περίφημου τραπεζικού πακέτου δημιουργούν την εντύπωση ότι εφεξής η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έχει λόγο στο πώς θα κατανέμουν τα δάνειά τους οι τράπεζες που συμμετέχουν στο πακέτο, δηλαδή στην πολιτική χορηγήσεων που ακολουθούν.

Οι δηλώσεις του κ. Σπηλιωτόπουλου έγιναν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που είχε με τους προέδρους των ξενοδοχειακών ενώσεων Ελλάδος.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, επανέλαβε τη θέση του κλάδου για στήριξη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και τόνισε ότι ένα συγκεκριμένο μέρος του πακέτου ενίσχυσης των τραπεζών θα πρέπει να διοχετευθεί προς τον τουριστικό τομέα.

Στην εκτενή ομιλία του, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα: "Μέσω της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, επιχειρούμε όσο το δυνατόν να πιέσουμε το τραπεζικό σύστημα για να εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα στις τουριστικές επιχειρήσεις". Σε άλλο σημείο ανέφερε: "Είμαι της άποψης και νομίζω ότι το σκεφτόμαστε θετικά πως ενδεχομένως, από τη ρευστότητα που το ελληνικό κράτος εγγυάται, ένα ποσοστό κατοχυρωμένο θα πρέπει να είναι προς τον κλάδο της τουριστικής οικονομίας".

Ακόμη, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη για τον τουρισμό, αναφέροντας τη μεγάλη πτώση που αναμένεται να καταγραφεί την ερχόμενη σεζόν λόγω και της χρηματοπιστωτικής κρίσης.  

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι επαγγελματίες του κλάδου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση ως ευκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, χρειάζεται επαναπροσδιορισμός του τουριστικού "προϊόντος" για την απόκτηση συγκριτικού οικονομικού πλεονάσματος.

Ως εκ τούτου, ζήτησε από τους εκπροσώπους του κλάδου εξωστρέφεια αλλά και να μη ρίξουν τις τιμές, αλλά να αυξήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v