Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 23 2008

Ψάρια: Εκτός μόδας τώρα, αλλά…

Ψάρια: Εκτός μόδας τώρα, αλλά…
Αναμφίβολα, ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών θεωρείται εκτός χρηματιστηριακής μόδας εδώ και πολλούς μήνες.

Τα πολύ φτωχά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι εισηγμένες του κλάδου για το 2008 αλλά και οι υψηλές τραπεζικές τους υποχρεώσεις αποτρέπουν όσους αναζητούν τοποθετήσεις στα χαμηλά, καθώς υπάρχουν στη Σοφοκλέους πολλές άλλες εταιρίες διαφόρων κλάδων που διαπραγματεύονται με σαφώς ελκυστικότερους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Τα πράγματα, ωστόσο, ενδεχομένως να μην είναι τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονται.

Πρώτον, οι εισηγμένες διαπραγματεύονται στο ταμπλό με αποτιμήσεις κατά πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με τη λογιστική τους αξία.

Δεύτερον, η τιμή της τσιπούρας είναι κάπως ανεβασμένη σε σχέση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου και υπερβαίνει λίγο το κόστος. Με κέρδη πωλείται και το λαβράκι, καθώς η τιμή του δεν υποχώρησε σημαντικά.

Τρίτον, οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ίσως ο μόνος κλάδος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας του οποίου η ζήτηση δεν αναμένεται να επηρεαστεί πτωτικά λόγω της επερχόμενης κρίσης. Άρα, οι πωλούμενες ποσότητες μάλλον θα ανεβούν λόγω της κρίσης, παρά θα υποχωρήσουν.

Και τέταρτον, αλλά καθόλου τελευταίο σε σπουδαιότητα, τα πράγματα σε ό,τι αφορά την τιμή της τσιπούρας πολύ πιθανόν να βελτιωθούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και μετά.

Πώς θα γίνει αυτό; Θυμηθείτε ότι το κραχ των τιμών της τσιπούρας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007, με αποτέλεσμα οι εταιρίες να αρχίσουν να περιορίζουν πολύ το ύψος της παραγωγής τους από τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Αν συνεκτιμήσει κάποιος ότι ένα ιχθύδιο χρειάζεται πάνω από 15 μήνες για να γίνει ψάρι έτοιμο προς πώληση, αναμένεται ότι οι πρώτες ενδείξεις υποχώρησης της προσφοράς θα αρχίσουν να φαίνονται σταδιακά μέσα στο 2008.

Κάτω από προϋποθέσεις, λοιπόν, ίσως οι παραπάνω παράγοντες όλο και κάτι να σημαίνουν…

Για τους... υπομονετικούς, βέβαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v