Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 2 2009

Ξανά… "crash test" για τις ΑΕΕΧ

Ξανά… crash test για τις ΑΕΕΧ
Σε παλαιότερα δημοσιεύματα του euro2day έχουμε αναφερθεί στις έντονες δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσει φέτος ο χώρος των αμοιβαίων κεφαλαίων, με τις μεταφορές προσωπικού από τις ΑΕΔΑΚ προς τις μητρικές τράπεζες, με τις μειώσεις αποδοχών και με τις μικρότερες σε μέγεθος εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων να αντιμετωπίζουν προβλήματα μακροχρόνιας βιωσιμότητας.

Δεν γνωρίζουμε αν η κατάσταση είναι καλύτερη στον χώρο των εταιριών επενδύσεων χαρτοφυλακίου, όπου όποιες εξοικονομήσεις κόστους θα μπορούσαν να υπάρξουν έχουν γίνει εδώ και καιρό...

Σήμερα έχουν απομείνει μόλις επτά ΑΕΕΧ με συνολικό ενεργητικό μόλις γύρω στα 230 εκατ. ευρώ.

Από αυτές μάλιστα τις επτά, οι δύο βρίσκονται "στο κόκκινο", καθώς το ενεργητικό τους έχει υποχωρήσει κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ που απαιτεί ο νόμος κι έτσι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. ένα έτος) θα πρέπει είτε να προβούν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, είτε ενδεχομένως να διακόψουν τη λειτουργία τους. Πρόκειται για την Altius (ενεργητικό 6,49 εκατ. στις 19/12) και την Ωμέγα (8,8 εκατ. ευρώ κατά την ίδια ημερομηνία).

Όμως, ακόμη πιο δυσάρεστο νέο για τον κλάδο είναι η πορεία του discount που υπάρχει μεταξύ της τρέχουσας αποτίμησης των ΑΕΕΧ και της καθαρής αξίας του ενεργητικού τους. Με βάση λοιπόν τα στοιχεία της 19ης/12/2008, στις τρεις από τις επτά ΑΕΕΧ (Ωμέγα, Δίας, Interinvest), το discount είχε ξεπεράσει ακόμη και το 50%!

Να θυμίσουμε ότι γνωστός παράγοντας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, για να δείξει πόσο υποτιμημένες ήταν τότε οι ΑΕΕΧ, έλεγε ότι "discount 30% δικαιολογείται μόνο όταν ο διαχειριστής έχει σκοτώσει τη μάνα του"... Και σήμερα το discount ξεκινά από 30,56% (Euroline) για να φτάσει στο 53,06% (Ωμέγα).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αρκετοί αναρωτιούνται μήπως κάποιες από τις ΑΕΕΧ είτε διαλυθούν, είτε απορροφηθούν από άλλες εταιρίες, σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα αξίζει όσο το χρυσάφι...

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι ΑΕΕΧ ευνοούνται από το φορολογικό καθεστώς, μετά την πρόσθεση φορολόγηση των μερισμάτων και την επιβολή φόρου υπεραξίας στις υπόλοιπες μετοχές της Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v