Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 12 2009

Τα ντεσού των ομολόγων & η ελληνική ιδιαιτερότητα

Τα ντεσού των ομολόγων & η ελληνική ιδιαιτερότητα
Έκπληξη προκαλεί η απόφαση του ΟΔΔΗΧ και του οικονομικού επιτελείου η πρώτη φετινή έκδοση του Δημοσίου να αφορά σε έντοκα τρίμηνης, εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας.

Στελέχη των τμημάτων treasury των τραπεζών διατυπώνουν ήδη τον προβληματισμό τους γι' αυτήν την επιλογή. Σύμφωνα με τους ίδιους, αποτελεί ένδειξη αδυναμίας η πρώτη έκδοση της -καθ' όλα δύσκολης για το δημόσιο χρέος- φετινής χρονιάς να είναι έντοκα γραμμάτια.

Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι ένα αξιοσημείωτο μέρος της έκδοσης των 2 δισ. ευρώ θα απορροφήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

Πρόκειται για μαγική εικόνα. Οι τράπεζες δανείζονται από το ελληνικό δημόσιο 28 δισ. ευρώ και το δανείζουν με τη σειρά τους απορροφώντας τα έντοκα γραμμάτια.

Μαγική εικόνα με κλειδί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία οι ελληνικές τράπεζες θα προσκομίσουν τα έντοκα γραμμάτια Δημοσίου αλλά και τα ειδικά ομόλογα Δημοσίου, βάζοντάς τα ενέχυρο και αντλώντας ρευστότητα.

Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ θα δανείσει το ελληνικό δημόσιο και το τραπεζικό μας σύστημα με τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ εντός του μήνα.

Και βεβαίως όλα αυτά αποτελούν το ελληνικό σκέλος της κρισιμότατης διεθνώς κατάστασης.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ακόμη και ισχυρές δημοσιονομικά χώρες όπως η Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα απορρόφησης των έστω με χαμηλά επιτόκια εκδόσεών τους.

Άλλες δε όπως η Γαλλία έβαλαν τα ταμεία τους να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης έκδοσης ομολόγων. Εμείς επειδή δεν έχουμε ισχυρά ταμεία προσφεύγουμε στις τράπεζες…

Τι θα κρίνει πού σταματά η διεθνής κρίση και ξεκινά η ελληνική ιδιαιτερότητα;

Πολλά θα κριθούν από την πορεία των κοινοπρακτικών διαθέσεων (club sales) στην οποία επιστρέφει το ελληνικό δημόσιο πληρώνοντας και τις σχετικές προμήθειες.

Πολύ περισσότερα, δε, από τη ζήτηση που θα υπάρξει από το εξωτερικό και από την πορεία των spreads των ελληνικών ομολόγων μετά την έκδοση των εντόκων.

Υ.Γ.: Υπάρχουν και αυτοί που αισιοδοξούν ότι η ψαλίδα θα κλείσει όχι επειδή θα πέσουν τα spreads των ελληνικών ομολόγων αλλά γιατί θα πιεστούν τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v