Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 23 2003

Plias: Και τώρα, αγορά ιδίων μετοχών!

Σε προηγούμενο σχόλιο η στήλη διατύπωνε τη βάσιμη εκτίμηση ότι ο όμιλος Λεβέντη κατέχει, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Plias, ποσοστό το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 77% (κατ’ ελάχιστο) και 87%, ίσως και περισσότερο!

Υπό το πρίσμα αυτό, μάλλον προκαλεί έκπληξη η απόφαση της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της εταιρίας για αγορά ιδίων μετοχών αντίστοιχων σε ύψος μέχρι και το 10% της εταιρίας, σε εύρος τιμής μεταξύ 0,30 και 1,5 ευρώ, απόφαση που λαμβάνεται αμέσως μετά την αύξηση κεφαλαίου.

Αυτό, εν ολίγοις, σημαίνει ότι η εταιρία θα έχει δικαίωμα να αγοράζει ίδιες μετοχές έως και στην ονομαστική τιμή των μετοχών, που είναι και η κατώτατη που ορίζει ο νόμος, αλλά και έως μια ανώτατη τιμή, τριπλάσια της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, που εάν ποτέ εμφανιστεί στο ταμπλό θα σημαίνει για την εταιρία συνολική κεφαλαιοποίηση 101 εκατ. ευρώ!

Ένα θέμα προς συζήτηση, πάντως, είναι εάν τέτοιου είδους αποφάσεις έχουν πραγματικό νόημα όταν η εταιρία έχει ήδη ”συγκεντρωθεί” σε πολύ υψηλό βαθμό.

Αν, για παράδειγμα, οι βασικοί μέτοχοι κατέχουν ήδη το 80%-85%, τι θα συμβεί όταν και αν εφαρμοστεί ”κατά γράμμα” αυτή η απόφαση; Πόσο θα απομείνει το… free float;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v