Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 20 2009

Δανέζικο "ναυάγιο" απειλεί Έλληνες εφοπλιστές

Δανέζικο ναυάγιο απειλεί Έλληνες εφοπλιστές
Δύσκολες ώρες διέρχεται ένας από τους μεγάλους παίκτες στον τομέα των ναυλώσεων πλοίων και μαζί της καρδιοχτυπούν και κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές

Η δανέζικη Armada, εταιρία με 50 ναυλωμένα πλοία, μεταφορικής ικανότητας 50 εκατ. μετρικών τόνων ετησίως, υπό την πίεση προβλημάτων άμεσης ρευστότητας κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 15 του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα.

Άρθρο, που επιτρέπει την αναδιάρθρωση εταιριών εκτός ΗΠΑ, εφόσον υπάρξει ένα κοινώς αποδεκτό από τους πιστωτές της, σχέδιο σωτηρίας.

Σε αυτή την περίπτωση οι πιστωτές της θα πάρουν 0,30 δολάριο ανά μετοχή. Αν αντίθετα ρευστοποιηθεί τότε από την εκκαθάριση θα προκύψουν μόλις 0,05 δολάριο ανά μετοχή

Οι απαιτήσεις τρίτων έναντι της Armada ανέρχονται σε τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ενώ η δανέζικη εταιρία είναι ανοιχτή κατά 375 εκατ. δολάρια στην αγορά παραγώγων ναυτιλίας.

Αποτέλεσμα να υπάρχει και πρόβλημα εκκαθάρισης παραγώγων.

Μεταξύ των εφοπλιστικών ομίλων που έχουν ναυλωμένα πλοία στην Armada φέρονται να είναι και εταιρίες συμφερόντων των εφοπλιστών Διαμαντίδη και Γ. Αγγελικούση.

Αν οι πληροφορίες ισχύουν τότε το πλήγμα για τους Έλληνες εφοπλιστές είναι διπλό. Αφενός κινδυνεύουν να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της απαίτησής τους από την Armada και αφετέρου να βρεθούν με ελεύθερα πλοία σε μια περίοδο όπου οι τιμές των ναύλων είναι στο… ναδίρ.

Και όλα αυτά με το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού να πιέζει ιδιαίτερα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v