Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 23 2009

Πώς θα ξέρουμε ότι η κρίση… τελειώνει

Πώς θα ξέρουμε ότι η κρίση… τελειώνει
Κάποιοι από εσάς λένε ότι ο Χαμαιλέων είναι πολύ… αρκούδα. Ασχέτως, λοιπόν, αν οι εξελίξεις ως τώρα τον δικαιώνουν, ιδού και η πιο… αισιόδοξη οπτική, που λέει ότι τα βάσανά μας μπορεί και να τελειώνουν αρχής γενομένης από το β΄ εξάμηνο

Την άποψη αυτή εξέφρασε, εν πολλοίς, προχθές και ο οικονομικός αναλυτής της Εθνικής κ. Παύλος Μυλωνάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές των ακινήτων στις ΗΠΑ έχουν πέσει ήδη 20% και μπορεί μεν να πέσουν επιπλέον 8% - 10%, αλλά η μείωση των αποθεμάτων σε έτοιμα σπίτια, κατά το τελευταίο διάστημα, δείχνει ότι η αγορά των ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αρχίσει να σταθεροποιείται από το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Γιατί αυτό θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της κρίσης; Επ' αυτού δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε από πού ξεκίνησε το πρόβλημα.

Για όσους το έχουν "ξεχάσει", αυτό άρχισε με την πτώση των τιμών στην αμερικανική αγορά ακινήτων, οπότε και έσκασε η φούσκα στα δάνεια subprime, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η βουτιά των αμερικανικών τραπεζών (και όχι μόνο αυτών).

Εάν συνυπολογίσουμε ότι στις ΗΠΑ η οικία είναι το βασικό περιουσιακό στοιχείο, με βάση το οποίο δανείζονται οι Αμερικανοί, καταλήγουμε ότι μια σταθεροποίηση στην αγορά κατοικιών θα έχει διπλό αποτέλεσμα:

Πρώτον, θα σταματήσει η συνεχής διόγκωση των ανοιγμάτων στις αμερικανικές τράπεζες και, δεύτερον, θα σταθεροποιηθεί (μερικώς, διότι αυτό εξαρτάται και από την αγορά εργασίας και από τις τιμές των μετοχών) η αγοραστική δύναμη και η περιουσιακή κατάσταση του Αμερικανού καταναλωτή.

Την άποψη του κ. Μυλωνά φαίνεται ότι συμμερίζονται και ειδικοί από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, ένας εκ των οποίων (ο κ. Irwin Kellner του marketwatch) αναφέρει ότι ιστορικά υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο μέσο ετήσιο εισόδημα του Αμερικανού πολίτη και στη μέση τιμή μιας κατοικίας, σχέση που ανατράπηκε την περίοδο της "φούσκας", αλλά σταδιακά (έχοντας πλέον καταγράψει πτώση της τάξεως του 30% σε σχέση με το "φουσκωμένο" σημείο της) είναι πλέον πολύ κοντά στα επίπεδα της 10ετίας του 1980.

Αυτά τα στοιχεία είναι αντίδοτο για τις χθεσινές ειδήσεις που έδειξαν ρεκόρ 50 ετών στις ανεγέρσεις νέων κατοικιών και επίσης αρνητικό ρεκόρ στις νέες άδειες για κατοικίες;

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό μετά βεβαιότητας.

Το σίγουρο είναι ότι τα χθεσινά στοιχεία ήταν χειρότερα του αναμενομένου, όπως άλλωστε ήταν και τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Είναι όμως πολύ πιθανό η εξισορρόπηση της αγοράς ακινήτων στις ΗΠΑ όταν συμβεί (ελπίζουμε να είναι όντως το β΄ εξάμηνο) να δώσει δυνατό σήμα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Ως τότε θα μας επιτρέψετε να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε οποιοδήποτε πανωγύρισμα των αγορών…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v