Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2009

Οι αρκούδες και ο δείκτης του... τρόμου

Οι αρκούδες και ο δείκτης του... τρόμου
Σας γράφαμε τις προάλλες ότι υπάρχουν δυσάρεστες ειδήσεις και πίσω από τις (επίσης δυσάρεστες) επικεφαλίδες και η πορεία των αγορών αυτό το διάστημα μας δικαίωσε.

Προσφάτως γράψαμε για νέο "τραπεζικό κυκλώνα" στις αγορές, τα αποτελέσματα του οποίου έγιναν απολύτως ορατά χθες αλλά και προχθές στα χρηματιστηριακά ταμπλό ανά τον κόσμο.

Δεν είναι, όμως, μόνο η δικαιολογημένη ανησυχία για τα νέα πακέτα στήριξης που διαδέχονται το ένα το άλλο στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία, τώρα (χθες) και στη Γαλλία. Είναι και τα στοιχεία της τεχνικής ανάλυσης και τoυ κορυφαίου ίσως sentiment indicator που δείχνουν ότι η ανοδική αντίδραση κάποιων αγορών μπορεί να αποδεχτεί προσωρινή.

Κατ' αρχάς, οι βασικοί δείκτες στην Αμερική απέτυχαν να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα και μετά την πτώση των τελευταίων ημερών έχουν πλέον σημαντικές αντιστάσεις στις 850 μονάδες (S&P), στις 8.300 - 8.350 για τον Dow και πέριξ των 1.520-140 μονάδων για τον NASDAQ.

Και οι τρεις δείκτες κινούνται κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των τελευταίων 50 ημερών και βεβαίως η bear market καλά κρατεί.

Ούτε ήταν βέβαια για... καλό το γεγονός ότι η ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου των ΗΠΑ (ιστορικό γεγονός από μόνο του) δεν στάθηκε αρκετή προχθές για μια ανοδική κίνηση, έστω "ψυχολογίας". 

To πιο σημαντικό όμως είναι ότι στην τελευταία σημαντική πτωτική κίνηση των δεικτών στις ΗΠΑ ΔΕΝ είχαμε εκτόξευση του δείκτη VIX (που μετράει το volatility, αλλά θα μπορούσαμε απλά να πούμε ότι είναι δείκτης… ΤΡΟΜΟΥ) στα υψίπεδα στα οποία είχε εκτιναχτεί κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.

Τουναντίον, έως τώρα έχει κινηθεί σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα, κάτι που (λειτουργώντας ως contrarian indicator) όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις στο παρελθόν μας λέει ότι: α) δεν υπάρχει ακόμη επικράτηση του φόβου στην αγορά και β) το πιθανότερο είναι να δούμε περαιτέρω πτώση πριν βρεθεί το τοπικό χαμηλό των βασικών αμερικανικών δεικτών.

Προκειμένου, δε, να ξαναμιλήσουμε για bear market rally, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε άνοδο των δεικτών στην περιοχή των 875 μονάδων για τον S&P, των 8.600 για τον Dow και των 1.530-50 για το NASDAQ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v