Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2009

3Ε: Οι... σφαλιάρες και τα "ψιλά γράμματα"

3Ε: Οι... σφαλιάρες και τα ψιλά γράμματα
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ισχυρότατου ομίλου της Coca Cola Τρία Έψιλον δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους αναλυτές, αφού ακόμη και τα «προσαρμοσμένα» καθαρά κέρδη του για το 2008 κινήθηκαν χαμηλότερα από το consensus.

Παράλληλα, η απόφαση της διοίκησης της ΕΕΕΚ να μη δώσει guidance για φέτος μάλλον ελήφθη ως «σημάδι αδυναμίας αξιολόγησης της κατάστασης».

Ωστόσο, τα παραπάνω δύσκολα μπορούν να εξηγήσουν τις τόσο ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε η μετοχή στο ταμπλό της Σοφοκλέους (-12,66% την Τρίτη και -7,66% την Τετάρτη).

Υπήρξε όμως και μια «λεπτομέρεια» που παρουσιάστηκε μεν στο δελτίο Τύπου της εισηγμένης εταιρίας, αλλά «με ψιλά γράμματα»…

Συγκεκριμένα, ενώ αναγράφεται ότι η εταιρία επιβαρύνθηκε με μη ταμειακή δαπάνη απομείωσης 189 εκατ., στη συνέχεια αναφέρεται μονίμως σε «συγκρίσιμα κέρδη» που μειώθηκαν κατά 10%.

Και μόνο σε μία υποσημείωση (με μικρότερα γραμματάκια) επισημαίνει ότι στα «συγκρίσιμα κέρδη» δεν περιλαμβάνεται η μη ταμειακή δαπάνη απομείωσης των 189 εκατ. ευρώ.

Εαν όμως συνυπολογιστεί η συγκεκριμένη απομείωση, τότε η... μείωση των κερδών δεν είναι  10%, αλλά 50,72%, καθώς η καθαρή κερδοφορία δεν βγαίνει πια στα 425 εκατ. ευρώ, αλλά στα 239,9 εκατ. ευρώ!

Με αυτά και με αυτά όμως, σε όρους αποτίμησης η μετοχή της Coca Cola 3E είναι διαπραγματεύσιμη με ιστορικό P/E 2008 14,5 φορές, γεγονός που ενδεχομένως πυροδότησε πρόσθετες πωλήσεις στο ταμπλό.

Υ.Γ.: Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το θέμα αφορά στο κονδύλι «απομείωσης αξίας ασωμάτων παγίων στοιχείων» των 189 εκατ. ευρώ. Από αυτή τη μη ταμειακή δαπάνη, τα 176 εκατ. ευρώ αφορούν στις εταιρίες του ομίλου στην Ιρλανδία και τα 13 εκατ. ευρώ στην εταιρία παραγωγής χυμών Fresh & Co. στη Σερβία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v