Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 6 2004

Οι κατασκευαστικές και το... παγόβουνο

Συνεχίζονται οι –δικαιολογημένοι εδώ που τα λέμε- κραδασμοί στον χώρο των κατασκευών, με 4 εισηγμένες εταιρίες να καταγράφουν πολύ μεγάλα ποσοστά πτώσης και στη χθεσινή συνεδρίαση. Μιλάμε κανονικότατα για ”4απλέτα” κατασκευαστικών στο top-5 των πτωτικών μετοχών χθες, γεγονός που μάλλον αποδίδει το κλίμα ανασφάλειας και καχυποψίας που έχει δημιουργηθεί σε μέρος του κλάδου.

Για τρεις εξ αυτών οι απώλειες είχαν αιτίες ευρέως γνωστές στην αγορά. Ο λόγος βέβαια για την Ευρωπαϊκή Τεχνική, την Τεχνοδομή και την ΕΡΓΑΣ. Ωστόσο, έντονες πιέσεις, και μάλιστα με μεγάλους όγκους συναλλαγών, δέχτηκε και η μετοχή της Δομική Κρήτης.

Η ίδια μετοχή εμφανίζεται να έχει απολέσει πάνω από το 30% της αξίας της στις τελευταίες συνεδριάσεις, πάντα με υψηλούς όγκους, γεγονός που σίγουρα δεν δικαιολογείται απλώς και μόνο από την πρόσφατη απόφαση της εταιρίας να πωλήσει 100.000 τεμάχια ίδιων μετοχών.

Ένα ερώτημα, λοιπόν, δεδομένου ότι παραδοσιακά οι βασικοί μέτοχοι (οικογένεια Σινατσάκη) κατέχουν πολύ μεγάλα ποσοστά της εταιρίας, είναι αν οι ρευστοποιήσεις αφορούν δικές τους κινήσεις, καθώς η μετοχή κινήθηκε προηγουμένως πέριξ και πάνω από τα 6 ευρώ και εν συνεχεία πήρε την… κατιούσα.

Το δεύτερο ερώτημα είναι μήπως οι ρευστοποιήσεις οφείλονται, άμεσα ή έμμεσα, στην προάσπιση νομίμων συμφερόντων της Alpha Bank, η οποία εμφανίζεται να κατέχει το 5,88% των δικαιωμάτων ψήφου λόγω μετοχών της εταιρίας που κατέχει ως ενέχυρο.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειώσουμε, έστω και ως σύμπτωση, ότι ορισμένες πληροφορίες θέλουν την ίδια τράπεζα να είναι βασικός δανειοδότης και της Ευρωπαϊκής Τεχνικής, με την οποία οι σχέσεις φαίνεται να είναι σχεδόν σε… διάσταση.

Το κακό για την εταιρία είναι ότι οι ίδιοι πληροφοριοδότες, που προφανέστατα δεν προέρχονται από τους κόλπους της τράπεζας, δεν φαίνεται να συμμερίζονται καθόλου την άποψή της περί αδικαιολόγητων ενεργειών εκ μέρους του συγκεκριμένου τραπεζικού ιδρύματος ή των υπολοίπων τραπεζών που αορίστως αναφέρονται στη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τεχνικής προς το Χ.Α.

Όπως σημειώσαμε όμως και πρόσφατα, το θέμα μάλλον είναι γενικότερο. Διότι, προφανώς, θα υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους ΤΩΡΑ επανέρχονται σταδιακά στην επιφάνεια ζητήματα ελέγχου των λογιστικών καταστάσεων στις κατασκευαστικές εταιρίες, αναφορικά με τα έσοδα και κέρδη από κοινοπραξίες, καθώς και λοιπά επιμέρους ζητήματα.

Όταν τα ”κοινά μυστικά” έρχονται στην επιφάνεια πάντα υπάρχει λόγος, και μάλιστα σοβαρός. Μήπως έχουμε δει την κορυφή, αλλά όχι και το παγόβουνο που πλησιάζει;

Θυμίζω ότι τα αποτελέσματα τριμήνων του 2003, μιας καλής χρονιάς για τον χώρο των κατασκευών, έδειξαν ξεκάθαρα την ύπαρξη διαφορετικών ”ταχυτήτων” στον κλάδο, εκ των οποίων η καλύτερη είναι και εξαιρετικά… ολιγομελής!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v