Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 4 2004

”Μυρίζει μπαρούτι” στις κατασκευές

Ίσως να πρόκειται για χρονική σύμπτωση, ωστόσο η χθεσινή μέρα μάλλον βάρυνε την ατμόσφαιρα για το τμήμα εκείνο των κατασκευαστικών εταιριών που δεν συμπεριλαμβάνεται στους εγνωσμένα ”ισχυρούς” ή έστω στους μεσαίους της κατηγορίας.

Βλέπετε οι κινητοποιήσεις ορισμένων εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Τεχνικής, που εμφανίζονται να διεκδικούν δεδουλευμένα προηγουμένων μηνών, συνδυάστηκαν με τις απαντήσεις προς το Χ.Α. δύο άλλων κατασκευαστικών, της Τεχνοδομής και της ΕΡΓΑΣ.

Οι ανακοινώσεις αυτές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εκείνων που τις συνέταξαν, αποπνέουν ένα μάλλον ζοφερό ”αέρα”.

Ταμειακή στενότητα, υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, ελάχιστα έργα, μικρό ανεκτέλεστο, αιτήσεις πτώχευσης, και κατά περίπτωση άλλα τινά που αξίζει να διαβάσετε στις σχετικές ειδήσεις του euro2day.

Από την πλευρά βεβαίως της Ευρωπαϊκής Τεχνικής υπήρξαν μέσω αρμοδίων στελεχών προφορικές διαβεβαιώσεις ότι το ταμειακό ”ζόρισμα” θα επιλυθεί άμεσα.

Πραγματικά ανησυχητικό, όμως, κατά την άποψη του ”Χαμαιλέοντα”, δεν είναι το όποιο μεμονωμένο παράδειγμα. Είναι το γεγονός ότι άνθρωποι του χώρου εμφανίζονται να θεωρούν έως και… ”συνηθισμένο” το να παρατηρούνται φαινόμενα καθυστέρησης πληρωμών από εισηγμένες εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου!

Αιτία, ως λέγεται, είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δημοσίων έργων, φαινόμενο που φαίνεται να έχει λάβει πολύ σημαντική έκταση.

Εν τούτοις, κατόπιν του οργασμού έργων που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, είναι μάλλον οξύμωρο να χαρακτηρίζουμε ”φυσιολογική” την αδυναμία εισηγμένων εταιριών να εκπληρώσουν έγκαιρα κάποιες υποχρεώσεις τους.

Είτε φταίει το Δημόσιο είτε οι τράπεζες είτε οι ίδιες οι εταιρίες, το βέβαιο είναι ότι ΔΕΝ είναι φυσιολογικό. Και σαφέστατα εγκυμονεί κινδύνους το ενδεχόμενο μιας ”κόπωσης” των κατασκευαστικών εργασιών στη χώρα μας, πράγμα περίπου αναπόφευκτο μετά τον καταιγισμό έργων που έχει μεσολαβήσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v