Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 9 2004

Εκλογές ΣΜΕΧΑ: Τι προτείνει η… ”αντιπολίτευση”

Την προσεχή Τετάρτη γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΣΜΕΧΑ. Στις εκλογές αυτές δεν υπάρχουν οργανωμένοι εκλογικοί συνδυασμοί. Υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για το 7μελές διοικητικό συμβούλιο.

Πλην όμως, υπάρχει σαφής ”ομαδοποίηση” υποψηφίων που διεκδικούν τη ”νίκη”.

Μία ομάδα που προφανέστατα αποτελεί ”αντιπολίτευση” στον κ. Βοϊλή απαρτίζεται από τους Μ. Γκλεζάκο, Αλ. Πουλαρίκα, Αλ. Σίνο και Γ. Ξυγκάκη και φρόντισε να ενημερώσει για τους στόχους της, αλλά και για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΜΕΧΑ που προτείνει.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ομολογουμένως, αν εφαρμοστεί, θα αναβαθμίσει ριζικά τη λειτουργία του ΣΜΕΧΑ, αλλά και την (μηδενική σήμερα) παρεμβατικότητά του στα οικονομικά και επενδυτικά δρώμενα.

Ένας από τους στόχους είναι ”η αποκατάσταση του κύρους των χρηματιστηριακών εταιριών”. Όπως λένε, ο κλάδος έχει ενοχοποιηθεί, οι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από την αγορά και η κοινή γνώμη σε κάθε ευκαιρία δείχνει την αποστροφή της προς το χρηματιστήριο και τις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Επιπροσθέτως σκοπεύουν στην ανάδειξη του ρόλου των ΑΧΕΠΕΥ στην οικονομία και την κοινωνία. Για την επίτευξη του παραπάνω στρατηγικού στόχου, λένε, ”πρέπει να αναπτύξουμε συγκεκριμένη επικοινωνιακή πολιτική, όπως π.χ. αρθρογραφία, ημερίδες κ.λπ. για την προβολή των θέσεων του κλάδου”.

Ακόμη, προτείνουν να ιδρυθεί Ινστιτούτο Μελετών (με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης) στα πρότυπα του ΙΟΒΕ, το οποίο θα έχει την ευθύνη της μελέτης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης όλων των θεμάτων που αφορούν την αγορά και τον κλάδο.

Τρίτος σκοπός η διαμόρφωση σχέσεων εποικοδομητικής συνεργασίας με τις εποπτικές αρχές και τέταρτος, πλην όμως όχι λιγότερο σημαντικός, η αποδοχή του ΣΜΕΧΑ ως συνομιλητή στη διαμόρφωση της κυβερνητικής επενδυτικής πολιτικής.

Ο ΣΜΕΧΑ, αναφέρουν, πρέπει να είναι εκ των συμβούλων της εκάστοτε κυβέρνησης στη χάραξη της πολιτικής της για την κεφαλαιαγορά και παράλληλα θεματοφύλακας της πολιτικής αυτής.

”Για να το πετύχουμε όμως αυτό”, προσθέτει η ομάδα, ”χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία προτάσεων και πρωτοβουλιών, που θα πείθουν για το ρόλο μας και θα καθιστούν απαραίτητη τη συμβολή μας. Σημαντικό ρόλο θα παίξει στο θέμα αυτό η ίδρυση του Ινστιτούτου Μελετών που προαναφέρθηκε”.

Αναφορά γίνεται και στην επίλυση χρονιζόντων θεμάτων όπως ο Κεντρικός Αντισυμβαλλόμενος η επιστροφή κεφαλαίων από το Συνεγγυητικό, το margin, φορολογικά θέματα, αλλά και η συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΜΕΧΑ στο Δ.Σ. της Ε.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v