Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2004

Εμπορική: Η κολοκυθιά, οι αρχές και η ”νέα εποχή”

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας χθες, πέρασε με ερωτήσεις δημοσιογράφων, θεσμικών αλλά και αναλυτών προς τη διοίκηση και τα αρμόδια στελέχη της Εμπορικής Τράπεζας για την ”καυτή” συμφωνία του 2000 με την Credit Agricole. Αργά το απόγευμα, άρχισαν και οι επίσημες τοποθετήσεις στελεχών της αντιπολίτευσης.

Βούιξε ο τόπος.

Κι όμως ουδεμία επίσημη τοποθέτηση υπήρξε από την πλευρά της Τράπεζας, για τα φλέγοντα ερωτήματα.

Υπήρξε βέβαια πληθώρα ανεπίσημων απαντήσεων που όλως ατυχώς, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο Χαμαιλέοντας, δεν… συνέπιπταν μεταξύ τους (και κατέληγαν σε ευχολόγια ότι τίποτα δεν παίζει ρόλο αφού οι γάλλοι θα αγοράσουν τελικά την Εμπορική!).

Στην ουσία, επρόκειτο για το παιχνίδι της κολοκυθιάς (είναι put option, δεν είναι, είναι το 2007 δεν είναι είναι το 2008, δεν είναι...τίποτα κ.λ.π.) που δημιούργησε κομφούζιο αυξάνοντας τα ερωτήματα και βεβαίως την καχυποψία.

Στη συνέχεια, μας προέκυψε και ηλεκτρονικό δημοσίευμα κατά το οποίο, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, ΔΕΝ υπάρχει δικαίωμα πώλησης του ποσοστού των γάλλων.

Το οποίο όμως δικαίωμα (το…ανύπαρκτο!) προβλέπει τιμή άσκησης τα… 43 ευρώ, κι όχι τα 48, τιμή στην οποία είχαν αγοράσει οι γάλλοι!!! Χωρίς βέβαια αναφορά στο γεγονός ότι η τρέχουσα τιμή είναι στα 23 ευρώ. (Το δημοσίευμα αυτό το… τυπώσαμε κιόλας προκειμένου να το κρατήσουμε ως μνημείο σαφήνειας εκ μέρους του συντάκτη του).

Το… σοβαρό όμως της υπόθεσης είναι ότι σε μια περίοδο εντονότατης απαίτησης για απόλυτη τήρηση των αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, η διοίκηση Στουρνάρα εμφανίζεται- με πρωτοφανή αλαζονεία- να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, τα ερωτήματα που προκύπτουν.

Και να μην εκδίδει ως όφειλε έστω και τώρα, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, μια ανακοίνωση πλήρη και επίσημη, που να δίνει απόλυτες και καθαρές απαντήσεις για το ποιες είναι τελικά οι πτυχές της συμφωνίας αυτής που ουδέποτε γνωστοποιήθηκαν στο επενδυτικό κοινό.

Βεβαίως, γι αυτό το λόγο υπάρχουν και οι αρμόδιες αρχές. Για να ερωτούν όσους δεν φιλοτιμούνται να απαντήσουν, θεωρώντας ίσως ότι μια εισηγμένη εταιρία μπορεί να είναι κάλλιστα και ”προσωπικό δοβλέτι” τους.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, έτσι δίδεται στον κ. Γιώργο Παπανδρέου η ευκαιρία να αξιολογεί από πρώτο χέρι ποιοι επιδεικνύουν εκείνες ακριβώς τις συμπεριφορές που φιλοδοξεί να ανατρέψει μέσα στο κόμμα του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v