Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 12 2009

Κυπριακές τράπεζες: Πού χρειάζονται τα ριάλια

Κυπριακές τράπεζες: Πού χρειάζονται τα ριάλια
Τι συμβαίνει τελικά με τις κυπριακές τράπεζες; Έχουν ή δεν έχουν προβλήματα ρευστότητας;

Και αυτό γιατί από τη μια πλευρά οι τραπεζίτες είναι πλήρως καθησυχαστικοί ("ακόμη και αν έφευγαν όλες οι καταθέσεις από το international banking, η Τράπεζα Κύπρου θα είχε διαθέσιμα", δήλωσε ο πρώτος γενικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου κ. Γιάννης Κυπρή), ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις των άλλων μεγάλων τραπεζών της Μεγαλονήσου.

Αυτή όμως είναι η μία μόνο όψη του νομίσματος, καθώς συχνά ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου κ. Αθανάσιος Ορφανίδης έχει προτείνει στην κυβέρνηση τη λήψη μέτρων!

Πρόσφατα μάλιστα ζήτησε δύο πράγματα:

Πρώτον, την έκδοση κρατικών ομολόγων με εγγύηση δάνεια των τραπεζών, τα οποία θα λάβουν οι εμπορικές τράπεζες και έναντι αυτών θα αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Και δεύτερον, την έκδοση επιχειρηματικών δανείων επιμερισμένου κινδύνου μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης.

Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι φορές που την ανάγκη για λήψη μέτρων έχει επισημάνει και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, κ. Μάκης Κεραυνός, ο οποίος μάλιστα έχει χρηματίσει κατά το παρελθόν και υπουργός Οικονομικών με την κυβέρνηση του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, υιοθετώντας μάλιστα και τις προτάσεις του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

"Μεταξύ των δύο θέσεων δεν υπάρχει αντίφαση", δήλωσε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος από τη Μεγαλόνησο και συνέχισε:

"Υπάρχουν στην Κύπρο μεγάλα επενδυτικά projects που πρέπει μάλιστα να ξεκινήσουν σύντομα, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πραγματική κυπριακή οικονομία. Πρόκειται για επενδύσεις όπως γκολφ, μαρίνες, υποσχόμενες οικιστικές περιοχές κ.λπ.

Από την πλευρά τους, όμως, είναι φυσικό οι τράπεζες να διστάζουν να αναλάβουν μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα τη χρηματοδότηση τόσο μακροπρόθεσμων projects.

Με τη σειρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, γνωρίζοντας και τον χαμηλό δείκτη του δημοσίου χρέους της Κύπρου, προτείνει τα δύο αυτά συγκεκριμένα μέτρα προς την κυβέρνηση.

Έτσι εξηγείται το όλο θέμα και πρόβλημα ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες δεν υπάρχει" κατέληξε το στέλεχος.

Άλλωστε, και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Τράπεζας, κ. Μάκης Κεραυνός, όταν αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων δεν το έπραξε για τη στήριξη των τραπεζών, αλλά προειδοποιώντας για τις επικίνδυνες διαστάσεις που ενδεχομένως να πάρει η κοινωνική κρίση στην Κύπρο, καθώς η απότομη μείωση των δανειοδοτήσεων και της κατανάλωσης άρχισε να επιδρά και στην πραγματική οικονομία.

Υ.Γ.: Προφανώς, οι πρωτοβουλίες της MPB και οι δηλώσεις του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους της Κύπρου ασφαλώς και δεν είναι άσχετες με το θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v