Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 13 2009

Το νέο πρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Το νέο πρόσωπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Τελικά οι αντιδράσεις που υπήρξαν για το θέμα του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχαν αποτέλεσμα. Μέσα στο επίμαχο άρθρο 10 έγιναν αλλαγές με τις οποίες δημιουργείται νέα Συμβουλευτική Επιτροπή που «θα διατυπώνει απόψεις» σχετικά με τις κανονιστικές ρυθμίσεις της Ε.Κ., αλλά και θα μπορεί να κάνει προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς.

Η Επιτροπή αυτή ΔΕΝ ήταν βεβαίως στις προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία όμως (κατόπιν των έντονων αντιδράσεων) αποδέχτηκε μερικώς μία από τις δύο εναλλακτικές προτάσεις των φορέων.

Κι έτσι θα συμμετέχουν στην Επιτροπή αυτή ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (χωρίς δικαίωμα ψήφου), ο ΣΜΕΧΑ, η Ένωση Τραπεζών, η ΕΘΕ, η ΕΝΕΙΣΕΤ, ο ΣΕΔΙΚΑ και η Ένωση Επενδυτών (ΣΕΔ).

Που σημαίνει ότι επιτέλους θα υπάρχει και μια «φωνή» για λογαριασμό των απλών επενδυτών, που αποτελούν και το πιο βασικό στήριγμα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ωστόσο, δεν «πέρασαν», τουλάχιστον προς το παρόν (σ.σ. περιθώρια αλλαγών υπάρχουν ως τη Δευτέρα), τα άλλα δύο σημεία της πρότασης των φορέων:

1. Να μη μετέχει η ΕΧΑΕ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και
2. Να υπάρχει υποχρέωση μη απασχόλησης στον χώρο των μελών του Δ.Σ. της Ε.Κ. για τρία χρόνια.

Ως προς το πρώτο, ακούμε ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή, αν κι αυτό δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία κατά τη γνώμη μας.

Ως προς το δεύτερο (που έχει σημασία για όσους θέλουν να αποφύγουν πράγματι τα conflict of interest, εξ ου και ισχύουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στην Αρχή των Ασφαλιστικών Εταιριών) δεν φαίνεται να υπάρχει καμία… τύχη.

Τι θα κάνουν τα εκάστοτε «δικά μας παιδιά» στην Επιτροπή, αν μετά δεν μπορούν να εξαργυρώσουν το… γραμμάτιο!

Τόσος αγώνας έγινε για να διορίζονται πλέον από τον εκάστοτε υπουργό όλα τα μέλη της Επιτροπής πλην του εκπροσώπου της ΤτΕ (που ορίζεται από τον εκάστοτε διοικητή).

Να πάει… χαμένος;

Υ.Γ.: Πολύ κακώς, τέτοιου είδους θέματα περνάνε στη χώρα μας σχεδόν στο… ντούκου. Οι αλλαγές αποτελούν ένα πισωγύρισμα στην ανεξαρτησία της Κεφαλαιαγοράς, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας.

Ίσως δε απολογιστικά να αποτελέσει και μελανό σημείο στη μέχρι τώρα επιτυχημένη θητεία του προέδρου της κ. Αλέξη Πιλάβιου.

Κρίμα, γιατί η θητεία ενός ανθρώπου της αγοράς στην κορυφή της θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή για μια πιο ανεξάρτητη Επιτροπή με συγκρότηση διακομματικής αποδοχής (κάτι που όλως παραδόξως δεν φάνηκε να ενδιαφέρει απολύτως… κανέναν).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v