Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 1 2009

Ο Καραμούζης, οι μύθοι και ο... εφιάλτης

Ο Καραμούζης, οι μύθοι και ο... εφιάλτης
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank, κ. Ν. Καραμούζης, τα λέει έξω από τα δόντια.

Σε πρόσφατο άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής"  όμως (φύλλο της 29ης/3) είπε σχεδόν τα… πάντα.

Πολιτικοί, συνδικαλιστές, ξένοι οίκοι βρέθηκαν στο στόχαστρο του κ. Ν. Καραμούζη.

Μέχρι και "Γιώργο, χάσαμε" είπε, κάνοντας την αυτοκριτική για λογαριασμό όλου του τραπεζικού συστήματος.

Δεν έλειψαν και τα... καρφιά για ατομικές στρατηγικές και επιδιώξεις.

Στο πολιτικό σύστημα το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος χρεώνει αδυναμία καθοδήγησης της κοινωνίας και απουσία αντιστάσεων. Ψιλοπράγματα, δηλαδή…

Στην ΟΤΟΕ κοντόφθαλμη στάση απέναντι στις κρίσιμες για τον κλάδο εξελίξεις...

Τα… καλύτερα
τα φύλαξε όμως για (κάποιες) ξένες τράπεζες. Τις κατηγορεί ευθέως για παιχνίδι χρηματιστηριακής απαξίωσης (sic έκφραση της υποτιμητικής κερδοσκοπίας) στις ελληνικές τράπεζες.

Τις φωτογραφίζει, δε, αναφέροντας ότι το παιχνίδι γίνεται από "χρεοκοπημένες στην πλειονότητά τους τράπεζες" και είναι βασισμένο "σε πρόχειρες αναλύσεις και σε ατεκμηρίωτες καταστροφικές προβλέψεις των δικών τους αναλυτών, για τους κινδύνους των τραπεζών στην ανατολική Ευρώπη".

Δεν λείπει και η αυτοκριτική.

"Δεν πείσαμε", "χάσαμε τη μάχη με την κοινωνία…", " ενώ η εικόνα μας χειροτέρευσε, δεν αντιδράσαμε". Αυτά αναφέρει στο άρθρο του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank.

Γνωστός λάτρης της ενεργητικότερης επικοινωνίας, το κορυφαίο στέλεχος χρεώνει στον κλάδο παθητικότητα στην προάσπιση του ρόλου και της συμβολής του στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Και περνάει στην αντεπίθεση.

"Κατηγορούνται οι τράπεζες ότι δεν δίνουν δάνεια, ότι... κάθονται πάνω στα 28 δισ. Είναι σαν να κατηγορείς τον φούρναρη ότι δεν θέλει να πουλάει ψωμί". Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης και καταρρίπτει τους μύθους που έχει δημιουργήσει η φιλολογία γύρω από το πακέτο στήριξης, θυμίζοντας:

Πρώτον, ότι οι τράπεζες έχουν κάνει χρήση μόλις του 20% - 25% του πακέτου. 

Δεύτερον, ότι το κόστος έκδοσης δανείων με εγγύηση Δημοσίου "μπορεί να φτάσει και τις 3,5 - 4 εκατοστιαίες μονάδες, ύψος απαγορευτικό για χρηματοδοτήσεις".
 
Τρίτον ,ότι όσοι φωνασκούν για να μην κατευθυνθεί μέρος του πακέτου για τη χρηματοδότηση θυγατρικών του εξωτερικού κλείνουν ενσυνείδητα τα μάτια τους στην πραγματικότητα. 

"Λες και δεν καταλαβαίνουν ότι, αν καταρρεύσει μία ή περισσότερες θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, η μητέρα τράπεζα και οι άλλες στην Ελλάδα δεν θα μείνουν αλώβητες" αναφέρει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Και καταλήγει στο ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα είναι η κρατικοποίηση του βασικού κορμού του τραπεζικού συστήματος. 

Σε όσους θυμούνται ακόμη τι συνέβαινε στο τραπεζικό σύστημα πριν από το 1995 η επιχειρηματολογία Καραμούζη ξυπνά εφιάλτες… 

Ποιος δεν θυμάται τις κατευθυνόμενες χρηματοδοτήσεις σε κλάδους και επιχειρήσεις από το πολιτικό σύστημα και τα οργανωμένα συμφέροντα. 
 
Τις εποχές που πήγαινες στον βουλευτή για να πάρεις δάνειο. 

Και καταλήγει με την πολιτική πρόταση, από την οποία εμείς κρατάμε την ανάγκη για "ένα γενναίο πρόγραμμα ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων και συνεπενδύσεων". 

Μέχρι και ενωτική γραμμή έδωσε…  

Για όσους ξέρουν να διαβάζουν μέσα από συνθέσεις, για να θυμηθούμε και την εκσυγχρονιστική… αργκό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v