Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 9 2009

ΧΑ:Οι χθεσινοί αγοραστές τα short και το... Πάσχα

ΧΑ:Οι χθεσινοί αγοραστές τα short και το... Πάσχα
Aγορές από τραπεζικά χαρτοφυλάκια, μπόλικο trading από τους υπόλοιπους εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες, σχετική απουσία πωλητών, αρκετό short covering και υποτονική παρουσία ξένων.

Το Χ.Α. εισήλθε από χθες και επίσημα στην εορταστική διάθεση. Με πρωταγωνιστές τους Έλληνες, καθώς το Πάσχα των καθολικών οδηγεί σε υποτονική παρουσία των ξένων. Κυρίως δε μειωμένες συναλλαγές σε παράγωγα.

Το ορθόδοξο Πάσχα, που ακολουθεί την επόμενη εβδομάδα, δημιουργεί ένα επιπλέον χρονικό μαξιλάρι καθώς η κίνηση θα παραμείνει υποτονική.

Το timing επομένως δείχνει να είναι με το μέρος των αγοραστών. Η προσφορά από ξένους βαίνει μειούμενη, ενώ ταυτόχρονα η βελτίωση του κλίματος για τις οικονομίες της Αν. Ευρώπης εξασφαλίζει και κάποια flows από το εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες τα χρηματιστήρια της Αν. Ευρώπης έκλεισαν επίσης με μεγάλα κέρδη (Πολωνία άνοδος 4,5%, Ρωσία 3,49%, Ρουμανία 3,34%) η οποία επιτεύχθηκε χάρη στα flows από το εξωτερικό.

Οι ανησυχίες των προηγούμενων τριών μηνών για τη συγκεκριμένη περιοχή κρίνονται τώρα υπερβολικές και μικρό μέρος των κεφαλαίων επιστρέφει στις αγορές, ενδεικτικό της αυξημένης διάθεσης για ανάληψη κινδύνου.

Στο Χ.Α. η δύναμη των ξένων αγοραστών πολλαπλασιάστηκε από… τσουνάμι αγορών ελληνικών χαρτοφυλακίων. Βασικοί πρωταγωνιστές τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια και κυρίως αυτά των τριών μεγάλων τραπεζών.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τα χαρτοφυλάκια της Εθνικής, της Alpha και της EFG Eurobank φέρονται να έβγαλαν μεγάλες αγορές σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους ιδιαίτερα κατά το πρώτο μισό της συνεδρίασης

Για τους τίτλους της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank υπήρξαν επίσης και μεθοδικές αγορές από ξένους.

Οι μεθοδικές αγορές πυροδότησαν και εύκολο trading για σειρά εγχώρια θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

Με 50άρες και 100άρες εντολές αγορών οι traders ανάγκαζαν τους βασικούς αγοραστές στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους να τραξήξουν τηνζήτησή τους υψηλότερα.

Πολλά από τα χαρτιά που αγοράστηκαν χθες από Έλληνες "γύρισαν" σε άλλα χέρια, εντός της συνεδρίασης. Άλλα σε πελάτες και κάποια πουλήθηκαν δίνοντας εύκολα κέρδη από trading.

Οι μεγάλοι, όγκοι όμως, που διενεργήθηκαν δείχνουν ότι οι βασικοί αγοραστές προσβλέπουν σε ένα καλό δίμηνο, το οποίο θα συνοδευτεί από βίαιη ενίσχυση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου διεθνώς.

Γι' αυτό και "στοκάρουν" μετοχές ελληνικών τραπεζών ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v