Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 22 2009

"Χοντραίνει" η κόντρα ΑΤΕ - Ρέστη για FBB

Χοντραίνει η κόντρα ΑΤΕ - Ρέστη για FBB
Θα διενεργηθεί ή όχι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της FBBank;

Απάντηση ευελπιστούμε ότι θα έχουμε στις 28 Απριλίου. Όταν θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της FBB, εφόσον βέβαια παραστούν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές της ΑΤΕ και του ομίλου Ρέστη

Οι αψιμαχίες έχουν ήδη ξεκινήσει…

Έπρεπε κάποιος να διαβάσει το φύλλο της εφημερίδας "Εστία" τη Μεγάλη Παρασκευή για να συνειδητοποιήσει ότι προστέθηκαν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και δύο αιτήματα της ΑΤΕ...

Το πρώτο αφορά σε τροποποίηση του καταστατικού της FBBank με στόχο την αναλογική εκπροσώπηση των μελών στο διοικητικό συμβούλιο: 4 μέλη για τον μέτοχο που κατέχει το 51% -εν προκειμένω η πλευρά Ρέστη- και 3 μέλη για τον μέτοχο του 49%, την ΑΤΕ.

Το δεύτερο αίτημα αφορά στην εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου...

Το μείζον θέμα όμως είναι η ΑΜΚ κατά 35 εκατ. ευρώ.

Μείζον γιατί η ΤτΕ έχει ξεκαθαρίσει σε όλες σχεδόν τις μικρές τράπεζες ότι πρώτα θα κάνουν ΑΜΚ με μετρητά και μετά με έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Και επίσης μείζον γιατί η ίδια η ΑΜΚ είναι σημαντικό όπλο για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση όσον αφορά στη μετοχική βάση της τράπεζας.

Γι' αυτό, άλλωστε, ναυάγησε η ΑΜΚ των 150 εκατ. ευρώ που προωθούσε η πλευρά Ρέστη.

Η ΑΤΕ με επιστολή της στις 6 Νοεμβρίου 2008 προς την πλευρά Ρέστη -με κοινοποίηση και στον κ. Κυριακόπουλο της ΤτΕ- δήλωνε ότι δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με στόχο εξαγορές άλλων τραπεζών.

Επικαλούνταν την ανταγωνιστική μορφή μιας τέτοιας κίνησης προς την ΑΤΕ, ενώ χαρακτήριζε "εσφαλμένη στρατηγική" τις εξαγορές εάν δεν λυθεί άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της FBB.

Και εδώ είναι η ταμπακέρα.

Η ΑΤΕ στην ίδια επιστολή προτείνει είτε να εξαγοράσει το ποσοστό του Ρέστη είτε να πουλήσει το δικό της.

"Θα ψηφίσουμε", τονίζει η διοίκηση της ΑΤΕ "υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, δεν σκοπεύουμε όμως να συμμετάσχουμε εφόσον δεν οριστούν δύο ανεξάρτητοι σύμβουλοι αποτίμησης, οι οποίοι θα προσδιορίσουν την αξία της τράπεζας"...

Δηλαδή, η ΑΤΕ δέχεται θεωρητικά να πουλήσει εφόσον προηγηθεί αποτίμηση...

Θα προκύψει αντίστοιχη απαίτηση και για την τωρινή ΑΜΚ κατά 35 εκατ. ευρώ;

H αύξηση είναι απαραίτητη προκειμένου η FBB να προχωρήσει εν συνεχεία στην έκδοση προνομιούχων μετοχών ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η οποία με επιστολή που εστάλη στις 18 Μαρτίου 2009 ζητά από τη διοίκηση της FBB να κάνει πράξη τη σύσταση του περασμένου Νοεμβρίου.

Να προχωρήσει, δηλαδή, σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ως προϋπόθεση για να εκδώσει προνομιούχες μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v