Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 17 2002

Αγορές ιδίων μετοχών αλά ... ελληνικά

Οι ίδιοι οι χρηματιστές, (που όλο και κάτι κερδίζουν από τις προμήθειες, σε οποιαδήποτε πράξη) έχουν αρχίσει πλέον να αμφιβάλλουν για τη σκοπιμότητα αγοράς ιδίων μετοχών, από τις εταιρίες, τουλάχιστον με τον τρόπο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Οπως οι ίδιοι οι χρηματατιστές λένε στις συναντήσεις τους,(διότι επίσημη θέση δεν έχουν πάρει) οι αγορές του είδους πολλές φορές είτε αναγγέλονται (λαμβάνεται δηλαδή η σχετική απόφαση από τη συνέλευση) αλλά δεν... υλοποιούνται είτε υλοποιούνται αλλά όχι με τον τρόπο που πρέπει.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις καταλήγει η εμπλεκόμενη εταιρία (σε γνώση βέβαια των χρηματιστών που εκτελούν τις πράξεις) να κάνει trading (!) με τις ίδιες τις μετοχές της για να βγάλει...μεροκάματο.

Για λόγους ενημέρωσης, πρέπει να σημειώσουμε οτι σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, όταν μία εταιρία επαναγοράζει μετοχές της ΔΕΝ μπορεί να τις...ξαναρίξει στην αγορά για να βγάλει κέρδος. Είτε τις διαγράφει είτε τις μοιράζει στα στελέχη της. Πάντως δεν τις χρησιμοποιεί για να βγάζει ...χαρτζιλίκι!

Μήπως λοιπόν είναι καιρός να δούμε περισσότερο ”φως” και σε αυτή την κατηγορία συναλλαγών που γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τους ίδιους τους insiders; Tί λέει επ’ αυτού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v