Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 28 2009

Ικτίνος: Τι "κρύβεται" πίσω από το…ζημιογόνο swap

Ικτίνος: Τι κρύβεται πίσω από το…ζημιογόνο swap
Σχολιάζοντας η Ικτίνος τα αποτελέσματα του 2008, έλεγε ότι τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,06 εκατ. ευρώ, όταν τα αποτελέσματα "εμφανίζονται μειωμένα κατά 885 χιλιάδες ευρώ από τα πραγματικά, λόγω πρόσκαιρης (η υπογράμμιση δική μας) ισόποσης αποτίμησης των SWAPS που είχε συνάψει η εταιρία για τη διασφάλιση σταθερού επιτοκίου των τραπεζικών δανείων της για μια πενταετία".

Ανάλογος ωστόσο ήταν και ο σχολιασμός των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2009: "Τα κέρδη προ φόρων του πρώτου τριμήνου εμφανίζονται μειωμένα κατά 313 χιλ. ευρώ από τα πραγματικά, λόγω πρόσκαιρης (και πάλι η υπογράμμιση δική μας) ισόποσης μειωμένης αποτίμησης των swaps που έχει συνάψει η εταιρία για τη διασφάλιση σταθερού επιτοκίου των τραπεζικών δανείων της για μια πενταετία".

Τι είναι αυτή η "πρόσκαιρη" επιβάρυνση που διαρκεί τόσο πολλούς μήνες και αντιστοιχεί περίπου στο 50% των συνολικών κερδών μιας χρονιάς;

Όλα ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2008, όταν η εισηγμένη "κλείδωσε" το επιτόκιο των δανείων της στο 4,2% για την επόμενη πενταετία. Όσο λοιπόν η πτώση του EURIBOR συνεχίζεται τόσο η εισηγμένη θα επιβαρύνεται με "λογιστικές" ζημιές. Έτσι έγινε στο τελευταίο τετράμηνο του 2008, το ίδιο επαναλήφθηκε και στο πρώτο φετινό τρίμηνο.

Αν λοιπόν μελλοντικά το EURIBOR συνεχίσει να πέφτει, τότε θα εγγράφονται ολοένα και περισσότερες "λογιστικές" ζημίες. Αν παρουσιάσει ανοδική πορεία, τότε θα εγγράφονται "λογιστικά" κέρδη.

Με βάση τα κέρδη του 2008, το P/E του τίτλου κυμαίνεται γύρω στο 10, ενώ η διοίκηση της εισηγμένης θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v