Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 28 2004

EΤΕ: Τα σχέδια Αράπογλου και η”αξία” της μετοχής

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η χθεσινή επίσημη επαφή του νέου διοικητή της Εθνικής (συντόμως θα έχει τον τίτλο του Προέδρου), κ. Τάκη Αράπογλου, με τους δημοσιογράφους.

Προσηνής, διπλωματικός και ευγενής, ο νέος διοικητής δεν παρέλειψε να αποδώσει – και δικαίως- εύσημα στην προηγούμενη διοίκηση (πράγμα που πιστέψτε με δεν πρόκειται να συμβεί για εντελώς αντικειμενικούς λόγους στις άλλες μεγάλες κρατικές τράπεζες), ενώ ήταν σύντομος και... περιεκτικός τόσο στην ομιλία του, όσο και στις ερωτήσεις που έθεσαν οι δημοσιογράφοι.

Κυρίαρχο ειδησεογραφικά σημείο ήταν η τοποθέτησή του σχετικά με το αν πρέπει ή όχι υπό τις σημερινές συνθήκες να αναμένεται η έλευση στρατηγικού επενδυτή, ή κάποια συγχώνευση κορυφής.

Η απάντηση ήταν κάθετα αρνητική και στα δύο (επιβεβαιώνοντας πλήρως την άποψη που από καιρό εκφράζει η στήλη), ενώ με εξαιρετική ”λεπτότητα” ετέθη το θέμα των ”κινήτρων” που θα πρέπει να δοθούν για να δούμε και στην Ελλάδα συγχωνεύσεις κορυφής (τα οποία κίνητρα ευλόγως ερμηνεύθηκαν από τους παριστάμενους ως έχοντα σχέση με εργασιακά κι όχι μόνον με φορολογικά θέματα).

Πλην αυτού όμως ελέχθησαν και άλλα ενδιαφέροντα, όπως ότι στόχος της Εθνικής είναι πάνω απ’ όλα η διατήρηση της ”πρωτιάς” στην Ελλάδα (μήνυμα προς τον ανταγωνισμό) κι ότι η νέα ευέλικτη διοίκηση - ένας μόνον υποδιοικητής, ο κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης, και γενικοί διευθυντές-αποσκοπεί όχι απλά να ”διαχειριστεί”, αλλά να ”ανασχεδιάσει” με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Πώς θα γίνει αυτό; Με μεγαλύτερη διοικητική ομοιογένεια, αύξηση του συντονισμού δραστηριοτήτων, επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω των συνεργιών και γενικότερα μείωση του λειτουργικού κόστους.

Χαρακτηριστική ατάκα: ”Πιστεύετε ότι η Εθνική έχει ”εθνικό” ρόλο”, ήταν η ερώτηση στο τραπέζι.

”Αν αυτό δεν επηρεάζει την αξία της μετοχής, ναι” ήταν η απάντηση, κι αυτή ήταν μία μόνο από τις φορές που ο νέος διοικητής αναφέρθηκε στο περίφημο shareholder value, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι για εκείνον ο βασικός δείκτης αποτελεσματικότητας είναι η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων.

”Θα κριθώ από την αξία που θα αποκτήσει απο δώ και πέρα η μετοχή” είπε σε κάποια στιγμή κι έδειξε να το εννοεί.

Λέτε να γίνει της… Citibank (με την καλή έννοια) στη ”μεγάλη μας φίλη”;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v