Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 19 2009

Σφηνάκια για Alpha, Εθνική ΑΕΕΑΠ και Shell Hellas

Σφηνάκια για Alpha, Εθνική ΑΕΕΑΠ και Shell Hellas
ΑLPHA: Καμιά φορά η σιωπή ίσως δεν είναι χρυσός.

Τουλάχιστον για ένα μέρος της αγοράς το γεγονός ότι η διοίκηση της Alpha δεν έκανε δηλώσεις να πει ότι δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λέει πολλά.

Κοινώς, κάποιοι προεξοφλούν ότι η Alpha θα κάνει αύξηση και πιέζουν τη μετοχή. 
 
ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΑΠ: Αυτόνομα κατεβαίνει στον… στίβο των ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) η Εθνική Τράπεζα.

Η Εθνική ΑΕΕΑΠ ετοιμάζεται πυρετωδώς από τον κ. Καρυτινό και σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εγκρίσεων για τη σύστασή της.

Το αρχικό ενεργητικό της εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1 δισ. ευρώ και θα αποτελείται από ακίνητα που θα εισφέρει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, προβλέπεται να συγκληθεί γενική συνέλευση της ΑΕΕΑΠ τον προσεχή Οκτώβριο, η οποία και θα αποφασίσει την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

SHELL HELLAS: Άργησε, αλλά τελικά δεν μπόρεσε να το αποφύγει: τη δημοσίευση του ισολογισμού της για τα αποτελέσματα του 2008.

Η Shell Hellas εμφάνισε, λοιπόν, συρρίκνωση των πωλήσεών της πέρυσι σε μια αγορά έτσι κι αλλιώς δύσκολη και με σημαντικές ζημίες έναντι κερδών το 2007.

Να δούμε τα νούμερα: κύκλος εργασιών 2008 ύψους 1,866 δισ. ευρώ έναντι 1,604 δισ. ευρώ το 2007 και ζημίες 14,117 εκατ. ευρώ για το 2008 έναντι κερδών 21,122 εκατ. ευρώ το 2007. Να σημειωθεί ότι στον ισολογισμό του 2008 δεν συμπεριλήφθηκαν προβλέψεις για το πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ύψους 19,7 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι ζημίες θα ήταν πολύ περισσότερες.

Μάλιστα, το σημείο αυτό επισημαίνεται και στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή όπου αναφέρει ότι η εταιρία έχει ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ένα καλό πρόσχημα για την απόφαση της μητρικής εταιρίας να αποχωρήσει η θυγατρική της από την Ελλάδα και ήδη οι διαδικασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν θα υπάρξει σοβαρός αγοραστής, με δεδομένο το γεγονός ότι η Shell επιμένει σε υψηλό τίμημα και επιπλέον στο να διατηρήσει ακέραιο το πακέτο προς πώληση.

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους η Motor Oil (άμεσα) και τα ΕΛΠΕ (έμμεσα). Πληροφορίες αναφέρουν ότι προέκυψαν και τρεις ξένες εταιρίες. Ποιος θα κερδίσει σε αυτήν την κούρσα;

Η συνέχεια αναμένεται εξίσου ενδιαφέρουσα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v