Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 25 2009

Sea Star Capital: Μετά την ΑΜΚ, και... άλλη ΑΜΚ!

Sea Star Capital: Μετά την ΑΜΚ, και... άλλη ΑΜΚ!
Έντονη κινητικότητα και φημολογία υπάρχει γύρω από την κίνηση της κυπριακής Sea Star Capital (του μεγαλύτερου μετόχου της ΑΝΕΚ) σχετικά με την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου που πρόκειται να αποφασίσει η γενική συνέλευση της εισηγμένης στο ΧΑΚ τον Ιούλιο.

Η έκδοση θα γίνει υπέρ νέων μετόχων, που μπορεί να είναι θεσμικοί ή στρατηγικοί εταίροι και για τον λόγο αυτό έχουν ακουστεί διάφορα γνωστά ονόματα της εφοπλιστικής κοινότητας, που τουλάχιστον φέρονται να έχουν επιδείξει σχετικό ενδιαφέρον συμμετοχής.

Πριν απ’ όλα, βέβαια, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη αύξηση κεφαλαίου δεν σημαίνει από μόνη της τίποτε, εκτός και αν κρύβει… πολύ μεγαλύτερη ουρά.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν δεν θα υπερβαίνουν το 10% του συνόλου, άρα τα ποσοστά συμμετοχής στη Sea Star Capital δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν δραματικά, ακόμη και αν η ΑΜΚ καλυφθεί πλήρως από έναν επενδυτή.

Δεύτερον, γιατί από την έκδοση αυτή πρόκειται να αντληθούν γύρω στα 15 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν φτάνει "ούτε για χαρτζιλίκι" προκειμένου για κάποια νέα σημαντική επιθετική κίνηση. Άλλωστε, η Sea Star είχε βλέψεις για δύο πολύ υψηλότερου μεγέθους ΑΜΚ προκειμένου να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις, βλέψεις όμως που δεν ευοδώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Και τρίτον, γιατί η τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑΚ (γύρω στα 14 λεπτά) είναι πολύ μικρότερη -περίπου η μισή- από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (0,26 λεπτά).

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες μας, η δρομολογούμενη ΑΜΚ αποτελεί μόνο μια "πρώτη δόση" και τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για κεφάλαιο κίνησης και για εξυπηρέτηση κάποιων δανειακών υποχρεώσεων.

Όσα μάλιστα ακούστηκαν για συμμετοχή τρίτων με εισφορά σε είδος δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τουλάχιστον για τη συγκεκριμένη έκδοση.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η "επόμενη δόση", δηλαδή η νέα αύξηση κεφαλαίου που θα ακολουθήσει και αυτονόητο είναι ότι όποιος στρατηγικός εταίρος συμμετάσχει στη συγκεκριμένη ΑΜΚ θα γνωρίζει ότι μάλλον σύντομα θα επιχειρηθεί και δεύτερη, πολύ μεγαλύτερου μάλιστα μεγέθους...

Τα σενάρια είναι πάρα πολλά, τα ενδεχόμενα ακόμη περισσότερα και ίσως ούτε η ίδια η διοίκηση της Sea Star να μην έχει καταστρώσει επακριβές σχέδιο. Οπότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε…

Να θυμίσουμε βέβαια ότι ανοιχτό θέμα για τη Sea Star Capital αποτελεί και η ΑΝΕΚ, η οποία αγόρασε το ποσοστό της Hellenic Seaways με πίστωση, αυξάνοντας σημαντικά τις υποχρεώσεις της. Στην ατζέντα λοιπόν της Sea Star Capital μάλλον υπάρχει και το ενδεχόμενο μιας ΑΜΚ της ΑΝΕΚ, στην οποία λογικά θα κληθεί να συμμετάσχει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v