Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 6 2009

Δομική: Περίεργες δοσοληψίες βασικών μετόχων

Δομική: Περίεργες δοσοληψίες βασικών μετόχων
Αμφίδρομες είναι οι συναλλαγές ακινήτων μεταξύ εισηγμένου ομίλου και βασικών μετόχων της Δομικής Κρήτης, και μάλιστα χωρίς να έχει ιδιαίτερα εξηγηθεί ο λόγος γι’ αυτές, πέραν ενδεχομένως των ορίων (με παρουσία 2 - 3 μετόχων) των γενικών συνελεύσεων οι οποίες διεξάγονται στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα, η Δομική Κρήτης κατέχει μετοχές των εταιριών ΔΙΑ και Πανόραμα Μαλλίων.

Η ΔΙΑ είναι εταιρία που διαθέτει αστικό ακίνητο υπό εκμετάλλευση επί της οδού ΕΟΚ στον δήμο Ηρακλείου. Οι κυρίες Αλίκη και Αλκυώνη Συνατσάκη ήδη απέκτησαν το 25% των μετοχών της ΔΙΑ έναντι 1 εκατ. ευρώ, έπειτα από απόφαση της περυσινής γενικής συνέλευσης.

Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίστηκε από τη Δομική Κρήτης και η δυνατότητα πώλησης και επιπλέον ποσοστού της ΔΙΑ στις προαναφερθείσες κυρίες.

Αντίθετα, η Πανόραμα Μαλλίων διαθέτει μεγάλη έκταση στα Μάλλια της Κρήτης και πρόκειται να αξιοποιηθεί τουριστικά. Το εντυπωσιακό είναι ότι από τα ακίνητα της Πανόραμα Μαλλίων η Δομική Κρήτης έχει καταγράψει τεράστιες λογιστικές (και προφανώς μη επαναλαμβανόμενες) υπεραξίες κατά τη διετία 2007 - 2008, έχοντας επηρεάσει με ανάλογο τρόπο το τελικό αποτέλεσμα.

Η τελευταία λοιπόν γενική συνέλευση της Δομικής Κρήτης ενέκρινε την απόκτηση επιπλέον 25% της Πανόραμα Μαλλίων -από το 40% στο 65%- έναντι ποσού που διαμορφώθηκε στο 1,867 εκατ. ευρώ από τον πρόεδρο και βασικό μέτοχο κ. Γιώργο Συνατσάκη, ο οποίος προφανώς "κλείδωσε" και κάποιες μεγάλες υπεραξίες προς όφελός του.

Επιπρόσθετα, η γενική συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδας έδωσε τη δυνατότητα στην εισηγμένη για επιπλέον αγορές μετοχών της Πανόραμα Μαλλίων από τον κ. Γιώργο Συνατσάκη...

Μερικά ερωτήματα στο συγκεκριμένο ζήτημα θέλουν την απάντησή τους: Γιατί π.χ. η εισηγμένη αποφασίζει σε συνδυασμό κινήσεων, οι οποίες τελικά οδηγούν σε εκροή και όχι σε εισροή κεφαλαίων; Γιατί ρευστοποιεί το ακίνητο που μπορεί να εκμεταλλευτεί αμεσότερα και αγοράζει το άλλο, του οποίου η απόδοση ανάγεται στο απώτερο μέλλον;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v