Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 16 2009

Μουζάκης: Με ένα deal τρία τρυγόνια…

Μουζάκης: Με ένα deal τρία τρυγόνια…
Την αποεπένδυση από τις θυγατρικές της εταιρίες Ήλιος, Robert Matra και Macoplex ανακοίνωσε χθες ο όμιλος Μουζάκη, υποστηρίζοντας ότι "οι ανωτέρω μεταβιβάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο στρατηγικής απόφασης της εταιρίας για αποεπένδυση από τη δραστηριότητα εμπορίας ενδυμάτων".

Η κίνηση βέβαια αυτή είναι αρκετά πιο έξυπνη απ’ ό,τι αρχικά φαίνεται.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί δεν πρόκειται για ουσιαστική πώληση, αλλά για μεταφορά των εταιριών αυτών εκτός εισηγμένου ομίλου, αλλά εντός "φίλιων" μετοχικών συμφερόντων.

Άρα, οι όποιες ενδεχόμενες συνέργιες υπήρχαν για την εισηγμένη εξακολουθούν να υφίστανται.

Δεύτερον, οι παραπάνω μεταβιβάσεις οδηγούν σε έκτακτο κέρδος 2,14 εκατ. ευρώ, που επιπλέον θα τονώσει και τα ίδια κεφάλαια σε πολύ δύσκολη περίοδο για τον κλάδο.

Θυμίζουμε ότι στις 31/12/2008 η εισηγμένη αναπροσάρμοσε ανοδικά τις εύλογες αξίες των ακινήτων της κι έτσι τα ίδια κεφάλαιά της δεν επηρεάστηκαν αρνητικά από τις περυσινές ζημίες.

Και τρίτον, οι παραπάνω πωλήσεις εξοικονομούν πολύ σημαντική ρευστότητα για την εισηγμένη. Όχι μόνο γιατί θα εισπράξει το τίμημα της πώλησης αλλά και για δύο ακόμη λόγους: διότι τα δάνεια των πρώην θυγατρικών μεταφέρονται πλέον εκτός ομίλου και επίσης γιατί κάποιες από τις θυγατρικές αυτές ενδεχομένως να χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου στο μέλλον.

Με έναν σμπάρο, δηλαδή, τρία τρυγόνια, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v