Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 12 2004

Ο ρόλος των ”θεσμικών” στην απαξίωση

Από τη στήλη αυτή έχουμε αποφασίσει να λέμε ”τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη”. Πρέπει λοιπόν να αναφερθούμε σε αυτό που από καιρό ”ο κόσμος το ’χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι”.

Στο ρόλο δηλαδή κάποιων -ολίγων;- υποτιθέμενων θεσμικών, για τους οποίους η αγορά ”βοά” ότι εξασκούν συστηματικά το ”σπορ” των discount ”κάτω από το τραπέζι” σε πακέτα εισηγμένων μετοχών, εις βάρος τόσο των μεριδιούχων όσο και του ονόματος των εταιριών τους.

Δεν είναι δουλειά μας να κάνουμε τον εισαγγελέα ή τον ντετέκτιβ.

Ωστόσο, όταν κάτι ακούγεται τόσο έντονα στην αγορά και για τόσο μεγάλο διάστημα, σίγουρα πρέπει να υπάρχει λόγος. Και σίγουρα, αν εξεταστούν ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ οι συναλλαγές κάποιων θεσμικών, θα προκύψουν στοιχεία, είτε απαλλακτικά είτε ενοχοποιητικά.

Η κατάσταση όπως και να ΄χει, θα ξεκαθαρίσει.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει τώρα η βούληση να εξεταστεί διεξοδικά το θέμα των κινήσεων κάποιων ”θεσμικών”, σε σχέση με τις ενδεχομένως... περίεργες επενδυτικές επιλογές τους ή αν θα αρκεστούμε ως αγορά σε έρευνες για σκάνδαλα και υποθέσεις του 1999-2000, τα οποία ατυχώς έχουν μόνο ”απολογιστική αξία” για τη σημερινή αγορά.

Υ.Γ.: Αν μάλιστα υπάρχει η απαιτούμενη… διάθεση, ορθό θα ήταν να μελετηθεί και η τάση ορισμένων να υπερ-τοποθετούνται σε συνδεδεμένες εταιρίες του ομίλου στον οποίο ανήκει η εταιρία διαχείρισης του Αμοιβαίου (ή αντίστοιχα η εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου), για ευνόητους λόγους που καμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των μεριδιούχων - επενδυτών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v