Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 23 2009

Σφηνάκια για φήμες, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΑΒ

Σφηνάκια για φήμες, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΑΒ
ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Δέκα χρόνια μετά το 1999 η τιμή των μετοχών του ομίλου είναι το λιγότερο… απογοητευτική. Για παράδειγμα, σε σχέση με το υψηλό του ιστορικού εκείνου έτους, η ΕΤΕΜ έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση μικρότερη κατά… 92%, η ΕΛΒΑΛ σε ποσοστό 89% και η XΑΛΚΟΡ κατά 86%, σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκυρης FactSet.

Η "ναυαρχίδα" του ομίλου, η ίδια η ΒΙΟΧΑΛΚΟ δηλαδή, έχει μείωση κεφαλαιοποίησης "μόλις" 79%, ενώ δεδομένου ότι μιλάμε για κεφαλαιοποιήσεις εποχής 1999 σε σχέση με σήμερα (ενώ υπήρξαν και σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίων στον όμιλο το 2000), αντιλαμβάνεστε ότι κατ' ουσίαν "χαίρε βάθος αμέτρητο".

Για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε ότι η ΤΙΤΑΝ (έτερο παραδοσιακό βιομηχανικό blue chip) έχει σήμερα μικρότερη κεφαλαιοποίηση κατά 36%.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στον αντίποδα αυτών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, τυχεροί οι μέτοχοί του. Η δημόσια προσφορά βελτιώθηκε κι έτσι έφτασε σε επίπεδο 26% υψηλότερο και από το υψηλό της 18ης Σεπτεμβρίου του 1999. Τότε ήταν στα 27,09 ευρώ, τώρα στα 34.

Αυτά τα τρόφιμα και η σιγουριά τους μεγάλο πράγμα.

ΦΗΜΕΣ: Τον γύρο διαφόρων πολιτικοοικονομικών κύκλων κάνει πάλι η φήμη ότι επίκεινται αλλαγές κορυφής σε εταιρίες του (στενού και… ευρύτερου) "δημοσίου συμφέροντος".

Έτσι, κάποιοι έχουν αρχίσει να… ιδρώνουν χωρίς να φταίει η ζέστη της εποχής.

Ωστόσο εμείς δεν περιμένουμε πολλά πράματα. Ισχύει η χρυσή ρήση "όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι".

Υ.Γ.: Η εχθροί του πιο άξιου "μάνατζερ" που έχει ορίσει αυτή η κυβέρνηση πάλι διαδίδουν ότι πάει για αντικατάσταση. Χλομό το βλέπουμε, εκτός κι αν θέλουν να τους πάρουν στο κυνήγι και όλοι οι μεγάλοι ξένοι. Που στην προκειμένη περίπτωση δεν θα τους απαλλάξουν ούτε λόγω παλαιοκομματικής βλακείας!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v