Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 10 2009

Ο "πόλεμος" για την ΕΥΑΘ

Ο πόλεμος για την ΕΥΑΘ
Δικαιώνονται όσοι εδώ και καιρό υποστηρίζουν πως οι επόμενοι... πόλεμοι θα γίνουν για το νερό.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο κάτι τέτοιο προοιωνίζεται η συγκέντρωση εγχώριων επιχειρηματικών δυνάμεων και ευρωπαϊκών κολοσσών για τη διεκδίκηση του 23,02% της Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ).

Στο οικονομικό επιτελείο προσβλέπουν σε αυτήν την κίνηση, επιχειρώντας έτσι να κρατήσουν... ανοιχτό τον φάκελο των αποκρατικοποιήσεων και της διάθεσης μειοψηφικών μεριδίων επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Παράλληλα, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η αρμόδια επιτροπή για θέματα αποκρατικοποιήσεων μελετά το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει από το φθινόπωρο τη διαδικασία διάθεσης του 49% του Καζίνο της Πάρνηθας.

Για το 2%, που ουσιαστικά υπολογίζεται στο μερίδιο της BC Partners, εκτιμάται πως θα διευθετηθεί και τυπικά η εκκρεμότητα που υφίσταται.

Στην ΕΥΑΘ όμως δίνεται ιδιαίτερο βάρος όχι τόσο στο τίμημα όσο στη δημιουργία κινητικότητας σε επιχειρηματικό επίπεδο. Δεν είναι δα και λίγο σε περιόδους... ξηρασίας να υπάρχει μία εστία προσέλκυσης ξένων ομίλων κολοσσών αλλά και ισχυρότατων εγχώριων δυνάμεων.

Πράγματι, το τίμημα, με βάση τις τρέχουσες τιμές, δεν υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 60 - 70 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, σε διαστήματα οικονομικής στενότητας οι μεγάλοι παίκτες στρέφονται προς σταθερές πηγές δραστηριότητας - εσόδων, προς επιχειρήσεις με πλούσιο ταμείο και προοπτικές και με σχετικά ανελαστική ζήτηση.

Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το "φιλέτο" της Θεσσαλονίκης, όπως λένε στη συμπρωτεύουσα, λόγω των πολυσχιδών δραστηριοτήτων της ΕΥΑΘ σε δίκτυα επικοινωνίας, στις τηλεπικοινωνίες (συνεργασίες με την Cosmote, τη Vodafone και τη Wind) και στην εμφιάλωση νερού (συμφωνία με την ιστορική επιχείρηση Μαλαματίνα) κ.ά.

Και ενώ αρχικά επικρατέστερος στη μάχη της διεκδίκησης έδειχνε να είναι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ (συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα), καθώς κατέβαινε σε κοινό σχήμα με τη Suez που ελέγχει εμφανώς τουλάχιστον το 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ, η είσοδος της Marfin Investment Group ήρθε να ανατρέψει τα προγνωστικά.

Η ομάδα του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου συνασπίζεται με τη Veolia, τον μεγαλύτερο παίκτη του κλάδου πανευρωπαϊκά, ποντάροντας στην πείρα 155 χρόνων του ξένου ομίλου και στην εξειδίκευσή του σε τομείς διαχείρισης υδάτινων πόρων, διαχείρισης αποβλήτων και χερσαίων μεταφορών.

Στην ίδια κοινοπραξία συμμετέχει η Ιόνιος Τεχνική με 5% (συμφερόντων του κ. Ι. Μαρούλη, μεγαλομετόχου πλέον της ΑΕΓΕΚ).

Σύγκρουση Μπόμπολα - Βγενόπουλου ή κατ’ άλλους Suez vs Veolia, όπου οι δεύτεροι κερδίζουν τους πρώτους κάθε φορά που οι δύο γαλλικοί κολοσσοί έρχονται αντιμέτωποι τα τελευταία χρόνια.

Άλλωστε, η Veolia Eau είναι μεγαλύτερο μέγεθος από τη... συμπατριώτισσά της, γεγονός στο οποίο φαίνεται να προσβλέπει η πλευρά της MIG.

Με αξιώσεις κατεβαίνει και ο τρίτος διεκδικητής που είναι η κοινοπραξία ΓΕΚΤΕΡΝΑ (των οικογενειών Περιστέρη - Κάμπα) με την Aqualia (του ομίλου FCC). Ο ισπανικός όμιλος έχει παρουσία με δίκτυα σε περισσότερες από 800 πόλεις διεθνώς, ελέγχει το 35% της ιδιωτικοποιημένης αγοράς διαχείρισης υδάτινων πόρων της Ισπανίας, ενώ αναφορικά με το μέγεθος είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος παίκτης παγκοσμίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v