Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 22 2002

Το... ”φιλέτο” μήπως είναι λίγο...άψητο;

Με ευχαρίστηση ο Χαμαιλέων πληροφορήθηκε οτι μία σειρά από μικρές τράπεζες εμφανίζονται να ”ερίζουν” για την ...καρδιά της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος. Πράγματι, σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς είναι παρήγορο να μαθαίνεις οτι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για εξαγορές συγχωνεύσεις και συνεργασίες.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως φοβούμεθα πως υπάρχουν κάποιες πτυχές του θέματος που χρήζουν μεγαλύτερης διερεύνησης. Οπως ας πούμε το θέμα των μετόχων, της εν λόγω ”περιζήτητης” τράπεζας.

Διότι όσοι διαβάζουν τα ενθουσιώδη δημοσιεύματα που παρ ολίγον θα παρουσίαζαν την αναζητούσα ”μνηστήρες” εταιρία ως... φιλέτο, δεν γνωρίζουν ενδεχομένως τα όσα λένε οι ”κακές γλώσσες” της αγοράς, οι οποίες σπανίως πέφτουν έξω.

Λένε λοιπόν οτι οι σχέσεις μεταξύ των μετόχων της Επενδυτικής Τράπεζας, δύσκολα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ”αρμονικές”. Κι ότι ο κ. Πετράκης, ο γνωστός εφοπλιστής που βρίσκεται στο ”τιμόνι”, μετά τις απανωτές αλλαγές στο management, φέρεται να έχει ισχυρή μετοχική...αντιπολίτευση.

Για να βάζουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους, έστω και με συνοπτικό τρόπο, γνώστες της αγοράς θεωρούν εδώ και καιρό ως πλεονέκτημα της εν λόγω τράπεζας τα υψηλά ίδια κεφάλαια και σχεδόν...τίποτα άλλο.

Τα μερίδια αγοράς είναι αμελητέα, ενώ το περίφημο ”χαρτοφυλάκιο” αφορά κυρίως στους μετόχους, τόσο ως καταθέτες όσο και με άλλες ιδιότητες.

Από την άλλη πλευρά, στην εποχή που ζούμε οποιαδήποτε συνεργασία ή εξαγορά δεν γίνεται βεβαίως -ιδίως σε τέτοιες περιπτώσεις- με ...λεφτά, παρά μόνον με χαρτιά! Οπόταν, οι μέτοχοι της Επενδυτικής Τράπεζας θα πρέπει να γίνουν και μέτοχοι του νέου σχήματος.

Συνεπώς, το ερώτημα, (η απάντηση στο οποίο θα κρίνει και την κατάληξη των όποιων συνομιλιών), είναι αν ταιριάζουν τα ”χνώτα” ορισμένων εκ των μετόχων της συγκεκριμένης τράπεζας, με αυτά των μετόχων στους εμφανιζόμενους ως ”μνηστήρες”.

Διότι άλλο οι κοινωνικές και ”κοσμικές” συναναστροφές, όπου οι πάντες... χαριεντίζονται, (ασχέτως αν σχολιάζονται ψυθιριστά κάποια θέματα κοινωνικής καταγωγής, προσωπικών επιλογών και άκρως... ”παιχνιδιάρικων” επιχειρηματικών συμπεριφορών) και άλλο οι business.

Ας έχουμε λοιπόν υπομονή και θα ...δείξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v