Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 7 2009

Οι πιέσεις για OTC και οι ντρίπλες Καπράλου

Οι πιέσεις για OTC και οι ντρίπλες Καπράλου
Ισχυρή πίεση δέχονται από τους Αμερικανούς (brokers και θεματοφύλακες) οι οργανωμένες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και βεβαίως το Χ.Α.

Οι Αμερικανοί πιέζουν για να μειώσουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα κόστη εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών (OTC).

Και στην προσπάθειά τους αυτή έχουν βρει -απρόθυμους- συμμάχους τους Βρετανούς.

Η πίεση στην ΕΧΑΕ επικεντρώνεται στη μείωση των προμηθειών που επιβάλλει για τις OTC συναλλαγές επί ελληνικών τίτλων.

Οι προμήθειες ανέρχονται σήμερα στις 4 μονάδες βάσης και θεωρούνται υψηλές σε σχέση με αυτές που επιβάλλουν οι πλατφόρμες εκτέλεσης εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.

Μόνο που οι πλατφόρμες κέρδισαν μεν μερίδιο, αλλά λόγω των χαμηλών χρεώσεων δεν εμφανίζουν κέρδη. Γι' αυτό και ήδη κάποιες βγαίνουν στο… σφυρί από τους μετόχους τους.

Οι Αμερικανοί brokers χρησιμοποιούν διπλωματικά και τον εκβιασμό της μείωσης των συναλλαγών, ο οποίος έπεσε και πρόσφατα στο τραπέζι από την πλευρά της Merrill Lynch, με πρόσχημα την ασάφεια γύρω από το φορολογικό καθεστώς για κέρδη επί ελληνικών μετοχών και τη φορολόγηση των μερισμάτων.

Τη μεγαλύτερη πίεση όμως ασκεί η Citigroup, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο custodian για τους Αμερικανούς που επενδύουν στο Χ.Α.

Προς το παρόν η διοίκηση της ΕΧΑΕ ανθίσταται σθεναρά στην πίεση για μείωση των προμηθειών.

Θωρακίζει την άμυνά της δημιουργώντας συμμαχίες για το θέμα με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ για να μην πετάει την μπάλα στην κερκίδα εμφανίζεται πρόθυμη να μειώσει τα κόστη της, διαχωρίζοντας τις υπηρεσίες διακανονισμού συναλλαγών από αυτές της εκκαθάρισης.

Στόχος να μειωθεί το κόστος συναλλαγών στην ελληνική αγορά, μέσω της απλοποίησης των μετασυναλλακτικών διαδικασιών.

Και στις μετασυναλλακτικές διαδικασίες ο μεγαλύτερος παίκτης παγκοσμίως μετά την κρίση δεν είναι Αμερικανός αλλά η γαλλική BNP…

Η οποία την τελευταία διετία έχει συγκεντρώσει υψηλά κεφάλαια στο post trading και κυρίως στελέχη.

Δεινός ντριπλέρ, αν και πολίστας, αναδεικνύεται ο κ. Καπράλος.

Υ.Γ.: Η λειτουργία της Link Up θα επιτρέψει στο Αποθετήριο να επεκτείνει τις υπηρεσίες φύλαξης και για χρεόγραφα που έχουν αποκτηθεί από επενδυτές-πελάτες του σε άλλες αγορές. Έλληνες και ξένους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v