Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 30 2009

ΜΥΤΙΛ: Οι big business της METKA και η… ουρά

ΜΥΤΙΛ: Οι big business της METKA και η… ουρά
Εξαιρετική σημασία για τον όμιλο Μυτιληναίου αλλά και για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας (που δεν έχει πολλές επιτυχίες αυτού του βεληνεκούς στο εξωτερικό - ιδίως δε στον χώρο της ενέργειας) έχει το τελευταίο έργο που εξασφάλισε η Μέτκα.

Στην εταιρία ανατέθηκε το έργο κατασκευής σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 775 MW στην Τουρκία, συμφερόντων της γερμανικής RWE (ενός πραγματικού κολοσσού της ενέργειας) σε κοινοπραξία με την τουρκική Turcas Electric Uretim AS, που με τη σειρά της ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της ΝΑ. Ευρώπης, την Turcas Petrol A.S.

Με το έργο αυτό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Μέτκα φθάνει πλέον στα 2,3 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,3 δισ. ευρώ αφορά σε συμβάσεις έργων στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας την εταιρία μία από τις σημαντικότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.

Η συνεργασία όμως μεταξύ της Μέτκα και της RWE αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμα λόγο.

Πρόσφατα, ο γερμανικός κολοσσός αποχώρησε από το project της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας Μπέλενε, στο οποίο σχεδίαζε να διαθέσει σημαντικά κεφάλαια.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη βουλγαρική κυβέρνηση στις 28 Οκτωβρίου, η RWE επικαλέστηκε τη διεθνή κρίση για την αποχώρησή της από το έργο, ωστόσο είχε προηγηθεί η πίεση των Γερμανών Πρασίνων, που αντιδρούσαν στην πρόθεσή της να αποκτήσει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου του Μπέλενε.

Ό,τι κι αν ισχύει τελικά, σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή η RWE έχει διαθέσιμα κεφάλαια τα οποία προφανώς έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει σε κάποιο άλλο project. Θεωρείται δε από κύκλους της αγοράς ενέργειας ο μεγαλύτερος υφιστάμενος "αγοραστής" σήμερα πιθανώς σε όλο τον κόσμο.

Αν λοιπόν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η ιταλική Enel έχει ανακοινώσει ήδη την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Endesa Hellas, μήπως, λέμε μήπως, ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της RWE στην εταιρία;

Γιατί η προαναφερθείσα συμφωνία δείχνει ότι μεταξύ της Μυτιληναίος και της RWE υπάρχουν και… γνωριμία και ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v