Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 27 2009

Τράπεζες:"Πόκερ" με κυβέρνηση-σπόντες από ξένους

Τράπεζες:Πόκερ με κυβέρνηση-σπόντες από ξένους
Ένα έξυπνο παιχνίδι τακτικής με πινγκ-πονγκ δηλώσεων και κινήσεων παίζεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών. Μιλάμε για σκληρό πόκερ…

Από την πλευρά της υπουργού κ. Λ. Κατσέλη διαμηνύεται ότι θα υπάρξουν μέτρα υπέρ των δυσπραγούντων δανειοληπτών βρέξει-χιονίσει. Ότι θα υπάρξει ανώτατο πλαφόν σε κάποιες τραπεζικές επιβαρύνσεις και, τέλος πάντων, πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής έκτακτης φορολόγησης στα φετινά κέρδη των τραπεζών.

Παράγοντες της αγοράς, βέβαια, εκτιμούν ότι, παρ' όσα λέγονται και αφήνονται να διαρρέουν, στο υπουργείο δεν φαίνεται σε καμιά περίπτωση να επιθυμούν ρήξη με τις τράπεζες, οι οποίες άλλωστε αποτελούν και πολύ καλό πελάτη των κρατικών ομολόγων.

Και οι οποίες θα πρέπει να... βάλουν πλάτη για να χρηματοδοτηθούν διαφόρων ειδών επενδυτικά projects, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν προς την πολυπόθητη ανάταξη της οικονομίας.

Στο μέτωπο των τραπεζών υπάρχουν σαφείς προειδοποιήσεις ότι οι όποιες κρατικές παρεμβάσεις στα ληξιπρόθεσμα δάνεια των πολιτών προς τις τράπεζες μπορεί να οδηγήσουν το σύστημα σε μεγάλες στρεβλώσεις.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες ενδεχομένως να μη διαφωνούσαν με κάποιες διατάξεις που θα έθεταν σε "επίσημη βάση" συγκεκριμένες ενέργειες (ρυθμίσεις) που λίγο-πολύ και οι ίδιες έκαναν και μάλιστα για δάνεια που έχουν ήδη διαγράψει (write off) από τα βιβλία τους…

Ίσως μάλιστα να ωφελούνταν σε κάποιον βαθμό και από την όλη διαδικασία!

Υ.Γ.1: Δεν είναι περίεργο ότι σε καμιά έκθεση των αναλυτών -Ελλήνων και ξένων- για τον τραπεζικό κλάδο η κόντρα μεταξύ υπουργείου και τραπεζιτών δεν αναφέρεται ούτε καν ως… υποσημείωση;

Πώς άραγε οι ξένοι οίκοι είναι τόσο σίγουροι ότι το όλο θέμα δεν θα πλήξει -σημαντικά τουλάχιστον- τις τράπεζες; Μήπως γνωρίζουν κάτι περισσότερο από τους υπόλοιπους;

Υ.Γ.2: Τα περί διπλωματικού πόκερ μεταξύ τραπεζών και Δημοσίου φαίνεται να υπονοεί και η πρόσφατη έκθεση της Nomura για τις ελληνικές τράπεζες, η οποία υποστηρίζει:

"Αν και δεν προβλέπουμε ότι κάποια τράπεζα θα αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2010, πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν από τώρα τη δυνατότητα να το πράξουν. Πιστεύουμε ότι πολιτικές θεωρήσεις (political considerations) αποτελούν παράγοντα στην καθυστέρηση αποπληρωμής αυτών των κεφαλαίων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v