Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 6 2009

Σφηνάκια για Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου

Σφηνάκια για Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου
ALPHA BANK: Περί το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank κατείχαν συγκεντρωτικά στις 30/10/2009 οι ξένες τράπεζες που λειτουργούν ως εγγυητές κάλυψης της αύξησης που υλοποιεί η τράπεζα.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο, οι τράπεζες JP Morgan, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Citigroup, Nomura και UBS κατείχαν συνολικά 6,8 εκατομμύρια μετοχές Alpha Bank, προφανώς γιατί κάποιες από αυτές λειτουργούν ως θεματοφύλακες.

Οι παραπάνω τράπεζες εγγυώνται την κάλυψη της αύξησης με τιμή διάθεσης τα 8 ευρώ και προς το παρόν τα πηγαίνουν περίφημα.

Ο τίτλος της Alpha δείχνει αξιοσημείωτη σταθερότητα, παρά το γεγονός ότι είναι διαπραγματεύσιμος με ιδιαίτερα υψηλό premium σε σχέση με την τιμή διάθεσης. Στη διόρθωση υποχώρησε έως τα 12,30 ευρώ και εκτινάχθηκε εν συνεχεία σαν ελατήριο κλείνοντας χθες στα 13,12 ευρώ.

Κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις μεγάλος ξένος broker έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, short θέσεις αγοράζοντας περισσότερες από 300 χιλ. μετοχές.

Κίνηση που προκάλεσε επίσης το ενδιαφέρον της αγοράς, καθώς σήμερα αποκόπτεται το δικαίωμα στην αύξηση.

Και συνήθως προ της αποκοπής ανοίγουν, δεν κλείνουν, short θέσεις.


ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Μικρή επίπτωση θα έχει στον φορολογικό συντελεστή της Τράπεζας Κύπρου η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη του 2008 από τις εν Ελλάδι δραστηριότητες.

Η διοίκηση της τράπεζας στη διάρκεια της προχθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές εκτίμησε ότι στο τέλος της χρήσης ο φορολογικός συντελεστής της θα διαμορφωθεί στο 11%, ενώ μετά τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου η αντίστοιχη εκτίμηση ήταν 12%. Στο τέλος εννεαμήνου, πάντως, ο φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 8,9%.

Η τράπεζα εμφάνισε υπεραξίες από ομόλογα (31 εκατ. ευρώ) και μετοχές αθροιστικού ύψους 39 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο και η διοίκησή της εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξη για δυναμική ανάκαμψη των χορηγήσεων στη Ρωσία παρά στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη Ρωσία αντιστοιχούν στο 10,8% των συνολικών χορηγήσεων, αλλά η οικονομία προβλέπεται να ανακάμψει δυνατά στο ορατό ενδεχόμενο παγκόσμιας ανάκαμψης.

Στις 23 Νοεμβρίου αποκόπτεται το δικαίωμα προμερίσματος ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή που αποφάσισε να διανείμει το Δ.Σ. της τράπεζας. Δικαιούχοι θα είναι οι κάτοχοι μετοχών στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 20ής Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή του θα διενεργηθεί στις 8 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v