Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 16 2009

Όμιλος Ψωμιάδη: Η μία "τρύπα" πίσω απ’ την άλλη!

Όμιλος Ψωμιάδη: Η μία τρύπα πίσω απ’ την άλλη!
Δεν έχουν τέλος οι υποθέσεις που αναδύονται περίπου σε καθημερινή βάση, μετά το λουκέτο που έβαλαν οι αρμόδιες αρχές στον όμιλο της Ασπίς Πρόνοια του κ. Παύλου Ψωμιάδη.

Αρχικά, οι διοικήσεις των άλλων εταιριών όπου εμπλεκόταν άμεσα ή έμμεσα ο γνωστός επιχειρηματίας (Commercial Value και Aspis Bank στην Ελλάδα, Aspis Holdings στην Κύπρο που μετονομάστηκε σε Advantage Holdings) έσπευσαν να δηλώσουν ότι οι επιπτώσεις από το λουκέτο ήταν από μηδενικές έως περιορισμένες, πλην όμως όσο περνά ο καιρός η κατάσταση φαίνεται να θολώνει ολοένα και περισσότερο.

Η Aspis Bank, για παράδειγμα, ήδη ενέγραψε στις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου έκτακτη ζημία ύψους 13 εκατ. ευρώ, ενώ πλήγμα υπέστησαν και κάποια από τα αμοιβαία της κεφάλαια.

Στην Commercial Value είχαμε μία καταγγελία της ΕΠΕΙΑ για πλαστά έγγραφα (την οποία η εταιρία απορρίπτει) που αφορούσαν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, υπόθεση που φαίνεται να ξεκίνησε από την Κύπρο και την Aspis (νυν Advantage) Holdings.

Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό, ενδιαφέρον παρουσιάζει το προ καιρού δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης", το οποίο είχε αναφερθεί σε "μια υπόθεση αγοράς ακινήτων κατά την οποία η αξία τους πολλαπλασιάστηκε δημιουργώντας κέρδη για την Aspis Holdings ύψους 20 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

Ειδικότερα, η Aspis Holdings το πρώτο εξάμηνο του 2009 αγόρασε από τον όμιλο της AL Prochoice την εταιρία SC Mapamond, ιδιοκτήτρια γης στη Ρουμανία. Η αγορά της εταιρίας αυτής φαίνεται να έγινε κοντά στα 4 εκατ. ευρώ. Σε έναν περίπου μήνα η επιχείρηση πουλήθηκε μέσω άλλης θυγατρικής στην Commercial Value προς 24 εκατ. ευρώ…".

***Προβλήματα και στη Σουηδία

Σημαντικά προβλήματα, επίσης, φαίνεται να αντιμετωπίζει και το πάλαι ποτέ "καμάρι" του ομίλου, η ασφαλιστική εταιρία στη Σουηδία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος", οι σουηδικές εποπτικές αρχές έδωσαν διορία στην ασφαλιστική Aspis Liv "να υποβάλει ένα χρηματοοικονομικό σχέδιο για τη γρήγορη αποκατάσταση των δικών της κεφαλαίων".

Σε ανακοίνωσή της η σουηδική εποπτική αρχή Finansinspektionen επισημαίνει ότι "πιστεύουμε πως τα περιουσιακά στοιχεία πράγματι υπάρχουν, αλλά είναι αμφίβολο ποιος πραγματικά τα ελέγχει", προσθέτοντας ότι "σύμφωνα με τη νομοθεσία, μια ασφαλιστική εταιρία πρέπει πάντα να έχει στη διάθεσή της ικανοποιητικά κεφάλαια για να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της".

Ιδιοκτήτες της σουηδικής Aspis Liv είναι σήμερα η Ασπίς Πρόνοια και η Aspis Capital, ωστόσο μέσα από μια περίεργη εξέλιξη μπλέχτηκαν σε κάποιον βαθμό τόσο και η κυπριακή Aspis (νυν Advantage) Holdings όσο και η Commercial Value.

Και πριν αναφερθούμε στην εξέλιξη αυτή να σημειώσουμε πως η κυπριακή Aspis Holdings είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Commercial Value.

Ας πάμε όμως στην εξέλιξη. Η κυπριακή Aspis Holdings -σύμφωνα και με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας "Πολίτης"- είχε προβεί προ ετών στην εξαγορά της σουηδικής Aspis Liv έναντι 16 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια την είχε πουλήσει στην Commercial Value έναντι ποσού που προσέγγιζε τα 24 εκατ. ευρώ, εισπράττοντας μάλιστα είτε το συνολικό ποσό είτε το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού.

Στη συνέχεια όμως η σουηδική εποπτική αρχή μπλόκαρε την πρώτη πώληση (από τις εταιρίες Ασπίς Πρόνοια και Aspis Capital στην Aspis Holdings) με αποτέλεσμα:

Α. Ο εκκαθαριστής στην Ασπίς Πρόνοια (όποιος και αν είναι αυτός, όποτε και αν δράσει) να έχει ένα ακόμη πρόβλημα στο κεφάλι του.

Β. Να εκκρεμεί, σύμφωνα με το κυπριακό δημοσίευμα, ακόμα η επιστροφή του ποσού των 22 - 24 εκατ. ευρώ της Aspis Holdings προς την Commercial Value, επειδή το deal με τη σουηδική Aspis Liv τελικά δεν ολοκληρώθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v