Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 20 2009

Τρόφιμα: Παντού (και στο ΧΑ) υπάρχει ένας… μύθος

Τρόφιμα: Παντού (και στο ΧΑ) υπάρχει ένας… μύθος
Οι παλιοί επενδυτές υποστήριζαν ότι οι εταιρίες τροφίμων διακρίνονταν για τον αμυντικό τους χαρακτήρα κι έτσι οι μετοχές τους αποτελούσαν μια καλή επιλογή σε περιόδους δυσμενούς χρηματιστηριακής συγκυρίας.

Και αυτό γιατί, λογικό θα ήταν να σκεφτεί κάποιος, οι καταναλωτές σε περίοδο κρίσης πολύ λιγότερο θα μειώσουν την κατανάλωση τροφίμων σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων.

Σήμερα όμως οι επενδυτές μάλλον θα πρέπει να έχουν αλλάξει γνώμη, βλέποντας όσα έχουν συμβεί στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Και αυτό γιατί οι περισσότερες εταιρίες του κλάδου (με εξαιρέσεις π.χ. την Coca Cola Τρία Έψιλον και την Creta Farm) δεν είχαν αποφύγει την έντονη πτώση και επίσης υποαπέδωσαν εμφανώς στην άνοδο των τελευταίων μηνών…

Για παράδειγμα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τρεις μετοχές του κλάδου (Plias, Elbisco, Atlantic) υποχρεώθηκαν σε χαμηλό δωδεκαμήνου!

H μετοχή της Cardico "γκρεμίστηκε" καθώς υποχώρησε κατά 18,5% και περισσότερο από ένα εκατομμύριο κομμάτια άλλαξαν χέρια. Η μεγάλη αυτή πτώση συνδυάστηκε με έντονες και αντικρουόμενες φημολογίες για το μέλλον της εισηγμένης, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε και πωλήσεις τίτλων από τους βασικούς μετόχους.

Κατά το τελευταίο εξάμηνο, όταν ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη, η μετοχή της Cardico έχει σημειώσει πτώση 27,4% και βρίσκεται πολύ κοντά στο χαμηλό της συγκεκριμένης περιόδου.

Το ίδιο μάλιστα (πολύ κοντά στο χαμηλό του εξαμήνου) βρίσκονται και αρκετές άλλες μετοχές του κλάδου των τροφίμων, όπως η Nutriart (-10,7% στο εξάμηνο), η Μπουτάρης (-8,3%) και η Εβροβάρμα (-15,5%)…

Τέλος, πτώση κατά το τελευταίο εξάμηνο (σε αντίθεση με την άνοδο του Γενικού Δείκτη) έχουν σημειώσει και άλλες μετοχές του κλάδου, όπως Καραμολέγκος (-7,5%), Χατζηκρανιώτης (-13%), ΚΡΕΚΑ (-3,1%) κ.ά…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v